Καλά Νέα για τους Υποψήφιους Σπουδαστές! Η Κατοχή Ενός Πτυχίου Μειώνει στο 1/3 τον Κίνδυνο Καρδιακής Προσβολής!

Κοινοποιήση:

Η στεφανιαία νόσος συνιστά μία απειλητική καρδιαγγειακή πάθηση, υπεύθυνη για περισσότερους από 70.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», η κατοχή ενός πτυχίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά το 1/3!

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι, όσο πιο πολύ παραμένει κάποιος ενεργός στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο περισσότερο μειώνεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Στην εν λόγω μελέτη, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 540.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές, ύστερα από λεπτομερή ανάλυση ορισμένων γενετικών στοιχείων, διαπίστωσαν, ότι όσοι είχαν λάβει μεταλυκειακή εκπαίδευση χρονικής διάρκειας 3,6 ετών (δηλαδή περίπου όσο διαρκεί ένας προπτυχιακός κύκλος σπουδών) παρουσίαζαν έως και 33% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή στο μέλλον.

Οι επιβλέποντες της έρευνας ισχυρίστηκαν ότι, αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή, οι μορφωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, να ακολουθούν κακές διατροφικές συνήθειες, να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης ή να είναι παχύσαρκοι.

Επίσης, οι μελετητές τόνισαν, ότι όσοι έχουν σπουδάσει είναι πιο πιθανό να διαθέτουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, να τοποθετούνται σε πιο υψηλές κοινωνικές θέσεις, να μπορούν να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το άγχος τους και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Μολονότι, προηγούμενες έρευνες, είχαν καταφέρει να φέρουν στο φως στοιχεία σχετικά με τα βελτιωμένα επίπεδα της υγείας των πανεπιστημιακών αποφοίτων, είχαν την τάση να αποδίδουν τα ευρήματα τους στο καλύτερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων. Ωστόσο, η νέα αυτή έρευνα, ήρθε για να αποδείξει, ότι η εκπαίδευση μπορεί να ανατρέψει τη γενετική προδιάθεση και τις επιρροές από το κοινωνικό περιβάλλον ενός ατόμου, συμβάλλοντας με ανεκτίμητο τρόπο στη διατήρηση της υγείας του.

Τέλος, οι ερευνητές μέσα από το έργο τους, θέλησαν να τονίσουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτικών εκπροσώπων όσον αφορά την αύξηση του μορφωτικού επιπέδου του γενικού πληθυσμού, με μακροπρόθεσμο στόχο τη βελτίωση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βιβλιογραφία:

Tillmann, T., Vaucher, J., Okbay, A., Pikhart, H., Peasey, A., Kubinova, R., ... & Veronesi, G. (2017). Education and coronary heart disease: a Mendelian randomization study. British Medical Journal, 106237.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καρδιά και Σεξ

Καρδιά και Σεξ

Η «καρδιοπάθεια» που εμπλέκεται σε μεγάλ...

Περισσότερα

Η σεξουαλική ζωή ενός άνδρα στη μέση ηλικία

Η σεξουαλική ζωή ενός άνδρα στη μέση ηλικία

Οι βιολογικές αλλαγές στους άνδρες και τ...

Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς Με στόχο την ενη...

Περισσότερα