Οι γυναίκες με ελκυστικούς συντρόφους πιθανά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές!

Κοινοποιήση:


Μία ομάδα ερευνητών από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα απέδειξε πρόσφατα, ότι ορισμένες από τις γυναίκες που ακολουθούν ακραίες διατροφικές συνήθειες, συχνά καταφεύγουν σε αυτές, επειδή στην πραγματικότητα πιστεύουν, ότι ο σύντροφος τους είναι πολύ πιο ελκυστικός από τις ίδιες.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 113 νεόνυμφα ζευγάρια (παντρεμένα για λιγότερο από 4 μήνες), με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη. Κάθε συμμετέχων κλήθηκε να συμπληρώσει ένα εκτενές ερωτηματολόγιο, σχετικά με την εικόνα του σώματος του και τις διατροφικές του συνήθειες (π.χ., «αισθάνομαι αρκετές ενοχές όταν τρώω», «φοβάμαι να πάρω βάρος», κτλ.). Στη συνέχεια, τραβήχτηκε μία φωτογραφία ολόκληρου του σώματος από κάθε συμμετέχοντα και βαθμολογήθηκε ως προς την ελκυστικότητα του (πρόσωπο και σώμα) από εξειδικευμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι η ύπαρξη ενός φυσικά ελκυστικού συζύγου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχολογία των γυναικών, ειδικά όταν οι ίδιες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικές. Αυτές οι γυναίκες, φάνηκε να φοβούνται ότι υπολείπονται των προσδοκιών του συντρόφου τους και να είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση μη ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών. Στον αντίποδα, οι γυναίκες, που κρίθηκαν ως περισσότερο ελκυστικές από τους συζύγους τους, δεν παρουσίασαν αντίστοιχες ενοχικές σκέψεις και συμπεριφορές. Όσον αφορά τους άνδρες, αποδείχθηκε, ότι τα κίνητρα τους για δίαιτα παρουσιάζονταν χαμηλά, ανεξάρτητα από την ελκυστικότητα των συζύγων τους ή από τη δική τους.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Body Image» και αποτέλεσαν κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της έρευνας του Dr Meltzer, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαπιστώσει, ότι όταν οι γυναίκες θεωρούνται πιο ελκυστικές από τους συντρόφους τους, τότε οι γάμοι τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι και ικανοποιητικοί.

Τέλος, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη πρόληψης των διατροφικών διαταραχών στο εσωτερικό των συντροφικών σχέσεων, καθώς την αξία της συναισθηματικής επιβεβαίωσης των γυναικών από τους συνεργάτες τους: «Είσαι πολύ όμορφη! Εγώ είμαι ο σύντροφος σου και σε αγαπάω ανεξαρτήτως βάρους!».

Βιβλιογραφία:

Reynolds, T., & Meltzer, A. L. (2017). Adopting a dyadic perspective to better understand the association between physical attractiveness and dieting motivations and behaviors. Body Image, 22, 48-52.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, πόσο μετράει η εξωτερική εμφάνιση;

Τελικά, πόσο μετράει η εξωτερική εμφάνιση;

Πως επιλέγουμε το ταίρι μας; Τι επηρεάζε...

Περισσότερα

Τι Κρύβεται Πίσω από ένα Ψυχολογικό Σύμπτωμα;

Τι Κρύβεται Πίσω από ένα Ψυχολογικό Σύμπτωμα;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που επισ...

Περισσότερα

Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Νευρική ΑνορεξίαΤο άτομο δυσκολεύεται να...

Περισσότερα

Σχέσεις Εξάρτησης

Σχέσεις Εξάρτησης

Ο έρωτας, η εξάρτηση και η ζήλεια είναι...

Περισσότερα

12 λόγοι που απιστεί ένας άνδρας!

12 λόγοι που απιστεί ένας άνδρας!

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ο άν...

Περισσότερα