Οι Νάρκισσοι Αποφεύγουν να Κοιτούν τον Εαυτό τους Σύμφωνα με Νέα Έρευνα!

Κοινοποιήση:

Στο παρελθόν, μεγάλη Αμερικανική μελέτη ψυχολογίας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 6% του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή ναρκισσισμού.

Οι ναρκισσιστές συνήθως έχουν την εντύπωση, ότι φαίνονται καλύτεροι από όσους ανθρώπους είναι γύρω τους. Ωστόσο, μία νέα έρευνα κατάφερε να αποδείξει πρόσφατα, ότι στην πραγματικότητα οι ναρκισσιστές δεν αρέσκονται να κοιτούν τον εαυτό τους.

Εναργέστερα, στην εν λόγω μελέτη, έλαβαν μέρος συνολικά 43 συμμετέχοντες, από τους οποίους λιγότεροι από τους μισούς εμφάνιζαν ενδείξεις ναρκισσισμού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν ένα σύνολο από εικόνες του εαυτού τους, των φίλων τους και ορισμένων αγνώστων προσώπων, ενώ συγχρόνως η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφονταν μέσω μαγνητικής τομογραφίες.

Τα αποτελέσματα των απεικονίσεων αποκάλυψαν, ότι ο εγκέφαλος των ναρκισσιστών προέβαινε σε αρνητικές συνδέσεις όταν έρχονταν σε επαφή με κάποια εικόνα του εαυτού τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιβλέποντες της έρευνας, έσπευσαν να τονίσουν ότι οι παρατηρήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως τους άνδρες και όχι τις γυναίκες, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

Οι μελετητές υποστήριξαν, ότι η προκλητική συμπεριφορά των ναρκισσιστών ενδεχομένως να προκύπτει από αυτήν ακριβώς τη «σύγκρουση» με την εικόνα τους και από τις ενδόμυχες αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους.

Ολοκληρώνοντας, οι επιβλέποντες, ισχυρίστηκαν ότι το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον ναρκισσισμό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ, συγχρόνως, επεσήμαναν ότι απαιτείται περεταίρω έρευνα προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ψυχογενή αίτια των ναρκισσιστικών συμπεριφορών.

Βιβλιογραφία:

Jauk, E., Benedek, M., Koschutnig, K., Kedia, G., & Neubauer, A. C. (2017). Self-viewing is associated with negative affect rather than reward in highly narcissistic men: an fMRI study. Scientific Reports, 7.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Διαταραχές προσωπικότητας

Διαταραχές προσωπικότητας

ΠαρανοειδήςΟρισμός: Τα άτομα με παρανοει...

Περισσότερα