<< Το σεξ είναι ζωή 
          και ο έρωτας δικαίωμα... >> 
                  Δρ. Θάνος Ασκητής 1986

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας , μέσω της ιστοσελίδας του, με θέμα «Η άποψη των Κυπρίων για το σεξ», έλαβαν μέρος 99 άτομα. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό (72,7%) ήταν γυναίκες ενώ μόνο το 27,3% ήταν άνδρες.


Η κύρια ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων ήταν 31-40 ετών με ποσοστά 44,4% για τους άνδρες και 50% για τις γυναίκες. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες μοιράζονται μικρότερα ποσοστά.

Σχεδόν 1 στου 6 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες συμμετέχοντες κατοικούν στη Λευκωσία. Η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μοιράζονται τα υπόλοιπα ποσοστά, ενώ δεν υπήρχαν συμμετέχοντες από τη Πάφο. 

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων, το 55,6% των ανδρών είναι απόφοιτοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Για τις γυναίκες το κυρίαρχο ποσοστό είναι απόφοιτες Λυκείου (45,8%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αποφοίτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (37,5%).

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες εργάζονται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι. Άνδρες άνεργοι δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανέρχεται στο 4,2%. 

Το σεξ φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους άνδρες αφού 6 στους 10 άνδρες πιστεύουν πως το σεξ είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ανθρώπινη ζωή ενώ μόνο 3 στις 10 γυναίκες υποστηρίζουν την αντίστοιχη άποψη.

Σε επόμενη ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς σεξ, οι απαντήσεις είναι σχεδόν οι ίδιες για άνδρες και γυναίκες αφού το συντριπτικό ποσοστό (9 στους 10) απαντά πως , όχι, δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς σεξ!

Η τρίτη ερώτηση αφορά το κατά πόσον οι συμμετέχοντες πιστεύουν πως το σεξ αφορά όλες τις ηλικίες. Το 100% ανδρών και γυναικών πιστεύουν πως ναι!

Η σεξουαλική αγωγή φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας ως προς την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, άποψη που μοιράζονται οι άνδρες και οι γυναίκες συμμετέχοντες. 

Τέλος, το 77,8% των ανδρών και το 83,3% των γυναικών πιστεύουν πως τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα χρειάζονται εξίσου σεξ στη ζωή τους. Το 22,2% των ανδρών και το 16,7% των γυναικών θεωρούν πως ο άνδρας χρειάζεται περισσότερο σεξ, ενώ ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες υποστηρίζουν πως η γυναίκα χρειάζεται περισσότερο σεξ. 

 

Σε έρευνα που διενήργησε το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας μέσω της ιστοσελίδας του σχετικά με το τι πιστεύουν οι Κύπριοι αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καταλήξαμε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος (100% των γυναικών και 83,3% των ανδρών) πιστεύει πως η σεξουαλική αγωγή θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.

Το 100% του συνολικού δείγματος μας απαντά πως, ναι, η άγνοια σε θέματα που αφορούν το σεξ μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου.

Παρά τις προηγούμενες απαντήσεις όμως, οι μισοί άνδρες και περίπου οι μισές γυναίκες πιστεύουν πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προωθεί το γρήγορο σεξουαλικό άνοιγμα των νέων ανθρώπων. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία (83,3% των ανδρών και 52,2% των γυναικών) υποστηρίζουν πως η ηλικία στην οποία θα πρέπει το παιδί να αρχίσει να μαθαίνει για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι μετά τα 13 του χρόνια.

Η έρευνα συνεχίζεται και περιμένουμε τη συμμετοχή σας!

 

Η παρουσίαση αφορά τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας κατά τη διάρκεια του 2013. Τα παρακάτω διαγράμματα αφορούν τον τόπο διαμονής, το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση και το επάγγελμα των καλούντων, καθώς και τα αιτήματα τους.

Στην Σ.Γ.Σ.Υ. καλούν άτομα από ολόκληρη την Κύπρο. Οι ηλικίες των ενδιαφερομένων επίσης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από άτομα 18 μέχρι και άνω των 80 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που απευθύνονται στη Σ.Γ.Σ.Υ. είναι έγγαμοι, σε ποσοστό 69,3%, ενώ το 13,7% των καλούντων είναι άγαμοι που ζουν μόνοι και το 9,1% άγαμοι που ζουν με του γονείς τους. Μικρότερα ποσοστά μοιράζονται διαζευγμένοι, χήροι και έγγαμοι που βρίσκονται σε διάσταση.Ποικιλομορφία παρουσιάζει και το μορφωτικό επίπεδο των καλούντων. 1 στους 3 (33%) είναι απόφοιτος Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, ενώ το 40% μοιράζονται οι απόφοιτοι Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το 13% του δείγματος είναι απόφοιτοι Γυμνασίου και το 9% απόφοιτοι Δημοτικού. Οι αναλφάβητοι ανέρχονται στο 1% του συνόλου. Το 1/3 του δείγματος (33,3%) απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέχουν το 19,6%. Οι συνταξιούχοι που κάλεσαν στην Σ.Γ.Σ.Υ. το 2013, ανέρχονται στο 20,3%. Το σύνολο συμπληρώνουν οι αυτοεργοδοτούμενοι (7,2%) και οι οικοκυρές (5,3%). Ένα μεγάλο ποσοστό των καλούντων είναι άνεργοι (8,5%) ενώ το 5,3% είναι άεργοι (φοιτητές, φαντάροι κλπ). 

Η πλειοψηφία των καλούντων είναι άνδρες οι οποίοι καλούν για προβλήματα που αφορούν τους ίδιους, σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες καλούν στην γραμμή κυρίως για άλλους. Οι γυναίκες τηλεφωνούν στη Σ.Γ.Σ.Υ. σε ποσοστό 46,7% για προβλήματα που απασχολούν τις ίδιες και σε ποσοστό 53,3% για ζητήματα που αφορούν τον σύντροφο, τα παιδιά ή άλλα μέλη του περιβάλλοντός τους. Μόνο το 4,3% των ανδρών καλούν για θέματα που αφορούν άλλους. Το συνηθέστερο αίτημα των ατόμων που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή αφορά σεξουαλικές δυσλειτουργίες (64,7%), ενώ ακολουθούν τα προβλήματα σχέσεων (11,8%), τα προβλήματα περιβάλλοντος (4,7%) και τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) (3,9%). Μικρότερα ποσοστά κατέχουν αιτήματα όπως η ομοφυλοφιλία, η πρώτη φορά, το μέγεθος πέους, οι παραφιλίες, οι ψυχικές και οργανικές παθήσεις.Πιο συγκεκριμένα:Περισσότερα από τα μισά άτομα που καλούν σχετικά με σεξουαλικές δυσλειτουργίες αναφέρονται σε προβλήματα στύσης, σε ποσοστό 52,5%. Το δεύτερο σε συχνότητα αίτημα των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση με ποσοστό 14,2%. Ακολουθούν η υποτονική επιθυμία (9,1%), η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση (7,1%) και ο κολεόσπασμος (4%).

Τα άτομα που καλούν για προβλήματα σχέσεων, απασχολούνται κυρίως από ζητήματα απιστίας και εξωσυζυγικών σχέσεων (56%) και προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι (39%). Ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό κατέχουν και τα προβλήματα στη σχέση γονιού - παιδιού (5%). Τα Σ.Μ.Ν. που κυρίως απασχολούν τους καλούντες της Σ.Γ.Σ.Υ. είναι τα κονδυλώματα, σε ποσοστό 67% των κλήσεων. Ακολουθεί το A.I.D.S. στο 16%. Τα υπόλοιπα τηλεφωνήματα αφορούν σε γενικές απορίες, αναζήτηση πληροφοριών και ενημέρωση.Σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται και ανάμεσα στα αιτήματα των ανδρών και των γυναικών που μας κάλεσαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που καλούν στη γραμμή μας αναζητούν λύσεις για σεξουαλικά προβλήματα (σε ποσοστό 83,8%), ενώ μόνο το 35% των γυναικών αναζητούν κατευθύνσεις για ίδια ζητήματα. Περαιτέρω, σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες που καλούν στη γραμμή απασχολούνται από προβλήματα σχέσεων, ενώ για τον ανδρικό πληθυσμό το ποσοστό αυτό μόλις που ξεπερνά το 2%

 

Η έρευνα «Η Οικονομική Κρίση και οι Επιπτώσεις στη Προσωπική Ζωή» διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνος Ασκητής, μέσω της ιστοσελίδας του, κατά τη περίοδο 2013-2014. Μέσα από την έρευνα αυτή θέλουμε να εξετάσουμε πως η οικονομική κρίση επηρεάζει την ζωή των Κυπρίων και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ερωτική και σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. 

Τα άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ήταν κυρίως γυναίκες, με ποσοστό 78%, ενώ μόλις το 22% των ατόμων ήταν άνδρες.Οι ηλικίες των απαντησάντων ποικίλουν. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για άτομα 26-45 ετών που μοιράζονται σχεδόν το 75%, ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα 18-25 (8,7%), 46-55 (13%) και 56-65 (5,5%).2 στους 3 απαντήσαντες είναι έγγαμοι (66,3%). Σε ποσοστό 18,5% είναι άγαμοι, 3,2% αρραβωνιασμένοι, 8,7% διαζευγμένοι και 3,26% χήροι. Τα άτομα είναι κυρίως Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ποσοστό 41,3%, μέσης εκπαίδευσης σε ποσοστό 30,4% ενώ οι φοιτητές Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών φτάνουν το 9%.Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των απαντησάντων είναι άνεργοι (18,5%), με αναλογία σχεδόν 1 στους 5. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι φτάνουν το 32,6%, οι δημόσιοι υπάλληλοι στο 16,3% ενώ οι αυτοτελώς εργαζόμενοι στο 18,5%. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 4,5% είναι συνταξιούχοι. 1 στους 2 ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην έρευνα, είναι κάτοικοι Λευκωσίας, ακολουθούν οι κάτοικοι της Λεμεσού με ποσοστό 20,65%, της Λάρνακας και της Πάφου με 12% και της Αμμοχώστου με 5,43%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων πιστεύει πως η οικονομική κρίση τους επηρεάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα 42,4% υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση τους επηρεάζει πολύ και το 48,9% πως τους επηρεάζει αρκετά.  Σε ποσοστό 7,6% τα άτομα υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση τους επηρεάζει λίγο και μόνο το 1% μπορεί να πει πως παραμένει ανεπηρέαστο από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντιστοίχως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βλέπει την οικονομική της κατάσταση να χειροτερεύει μέσα από την κρίση, σε ποσοστό σχεδόν 70%. Το 22,8% αντιλαμβάνεται την οικονομική του κατάσταση να παραμένει αδιαφοροποίητη, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι των οποίων τα οικονομικά βελτιώθηκαν στα 2 χρόνια της οικονομικής κρίσης (7,6%).

 

Ο φόβος και η ανασφάλεια σε σχέση με την επαγγελματική τους πορεία και η πιθανότητα απώλειας της εργασίας φαίνεται να απασχολεί μια μεγάλη μερίδα Κυπρίων που σε ποσοστό σχεδόν 60% δηλώνουν πως φοβούνται πολύ ή αρκετά την πιθανότητα να χάσουν την δουλειά τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Το 26% των ερωτηθέντων από την άλλη νιώθουν αρκετά ασφαλής στον επαγγελματικό τους χώρο, δηλώνοντας πως δεν φοβούνται καθόλου μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κινούνται και οι απαντήσεις αναφορικά με το κατά πόσον η κρίση επηρεάζει το επάγγελμα, όπου το 67,4% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται πως το επάγγελμά τους επηρεάστηκε αρνητικά. Το 8,7% απαντά πως το επάγγελμά τους επηρεάστηκε θετικά ενώ το 7,6% παραμένει ανεπηρέαστο. Στα πλαίσια των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στον επαγγελματικό τομέα, το 19,5% των ερωτηθέντων απαντούν πως δεν έχουν υποστεί συνέπειες, ενώ το 80,5% φαίνεται να αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα το 55,4% έχει υποστεί μείωση μισθού, το 7,6% έχει χάσει τη δουλειά του, ενώ το 17,4% αδυνατεί να βρει δουλειά. Σχεδόν όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα απαντούν πως χρειάστηκε να κάνουν περικοπές στα έξοδά τους (98%) ενώ μόνο το 2% απάντησε αρνητικά. Οι περικοπές αφορούν για τους περισσότερους ένδυση και υπόδηση (30,4%), διασκέδαση και ψυχαγωγία (29,3%) ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αδυνατεί να εκπληρώσει έγκαιρα τις πάγιες υποχρεώσεις του (26,1%). 8,7% των απαντησάντων χρειάστηκε να περιορίσει τα χρήματα που ξοδεύει σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

 Στο πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, το 84% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πιστεύει πως η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις των δύο φύλων. 10% υποστηρίζει πως οι σχέσεις παραμένουν ανεπηρέαστες και το 6% πως επηρεάζονται θετικά. 


 
Ποιο επιρρεπής στις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φαίνεται να είναι ο άνδρας σύμφωνα με τους απαντήσαντες που πιστεύουν κατά 70,6% πως ο άνδρας επηρεάζετε περισσότερο αρνητικά. Το 29,4% θεωρεί πως περισσότερο αρνητικά επηρεάζονται οι γυναίκες.Σε ερώτηση κατά πόσον η κρίση έχει επηρεάσει τη δική τους σχέση, 1 στους 2  ερωτηθέντες (48,9%) απαντά πως η σχέση του έχει επηρεαστεί αρνητικά. Το 33,7% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται τη σχέση του να μένει ανεπηρέαστη μέσα από την οικονομική κρίση, ενώ το 4,35 πιστεύει πως η σχέση του επηρεάστηκε θετικά. Το 13% δεν έχει σχέση στη παρούσα φάση. Όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, 41,3% των ερωτηθέντων απαντά πως η σεξουαλική τους ζωή δεν έχει επηρεαστεί μέσα από την κρίση, ενώ σε ποσοστό 39,1% παρατηρούν πως η σεξουαλική τους ζωή έχει επηρεαστεί αρνητικά. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 4,3% βλέπει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική του ζωή ενώ το 15,2% των ερωτηθέντων δεν έχει σεξουαλική ζωή.Η συχνότητα των σεξουαλικών φαίνεται να έχει μειωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης για το 42% των απαντησάντων. Το 41,3% συνεχίσει τις επαφές του με την ίδια συχνότητα, ενώ ένα μικρό και πάλι ποσοστό (4,5%) φαίνεται να έχει αυξήσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα.Οι άνθρωποι φαίνεται να περνάνε κρίση σε διάφορους τομείς της ζωής τους την συγκεκριμένη περίοδο με πρώτο τον τομέα των οικονομικών (39,1%) αλλά και στη προσωπική ζωή (34,8%). Το 7,65 των ερωτηθέντων περνάει κρίση στον επαγγελματικό τομέα, το 5,4% στην υγεία του, ενώ το 13% δηλώνει πως δεν περνάει καμία κρίση. Σχεδόν οι μισοί Κύπριοι και Κύπριες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ομολογούν πως σκέφτηκαν να φύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών (48,5%). Η οικονομική κρίση φαίνεται να δημιουργεί και μια έντονα αρνητική και απαισιόδοξη εικόνα του μέλλοντος αφού σε ποσοστό 43,5% τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα απαντούν πως βλέπουν το μέλλον τους χειρότερο. Το 28.2% των ατόμων απαντούν πως δεν ξέρουν πως θα είναι το μέλλον. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο αισιόδοξοι που βλέπουν ένα καλύτερο αύριο να έρχεται μέσα από την κρίση (18,5%), ενώ το 9,8% των απαντησάντων πιστεύει πως το μέλλον θα έχει την ίδια εικόνα. 
 

ΕΡΕΥΝΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην παρακάτω έρευνα παρουσιάζεται το προφίλ των ανδρών που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας αναφέροντας πρόβλημα Πρόωρης Εκσπερμάτισης. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2050 ανδρών σε μια απόπειρα σκιαγράφησης της ηλικίας, της οικογενειακής κατάστασης, του μορφωτικού επιπέδου και του επαγγέλματος των ανδρών με Πρόωρη Εκσπερμάτιση ενώ αναφορά γίνεται και στη Συν- νοσηρότητα Πρόωρης Εκσπερμάτισης και Ψυχικών Διαταραχών.

Μελετώντας το διάγραμμα συσχέτισης Πρόωρης Εκσπερμάτισης και Ηλικίας, παρατηρούμε πως  οι άντρες ηλικίας 31-40 ετών αποτελούν τον πληθυσμό στον οποίο παρατηρείται συχνότερα η Π.Ε. με ποσοστό 38% ενώ έπονται οι άνδρες ηλικίας 18-30 ετών με ποσοστό 37%. Στις ηλικίες 41-50 ετών η Π.Ε. συναντάται στο 13% του ανδρικού πληθυσμού ενώ όσο προχωράμε στα επόμενα ηλικιακά στάδια η συχνότητα εμφάνισης της Π.Ε. μειώνεται. Συγκεκριμένα στους άνδρες 51-60 ετών η Π.Ε. παρατηρείται στο 8% του δείγματος. Στους άνδρες ηλικίας 61-70 ετών η Π.Ε. συναντάται σε ποσοστό 3% ενώ οι άνδρες 71 ετών και άνω καταλαμβάνουν μόλις το 1% του δείγματος.

Αναφορικά με την οικογενειακή κατάσταση των ανδρών με Π.Ε. οι οποίοι μελετώνται στο δείγμα, παρατηρούμε πως οι Άγαμοι άνδρες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 50%. Ακολουθούν οι Έγγαμοι άνδρες με ποσοστό 46% ενώ οι Διαζευγμένοι άνδρες αναφέρουν πρόβλημα Π.Ε. σε ποσοστό 3%.  Οι χήροι άνδρες του δείγματος ανέφεραν πρόβλημα Π.Ε. σε ποσοστό 1%.

Διερευνώντας τη συσχέτιση εμφάνισης Π.Ε. και μορφωτικού επιπέδου των ανδρών του δείγματος, παρατηρούμε πως οι απόφοιτοι Λυκείου είναι ο πληθυσμός στον οποίο παρατηρείται συχνότερα η Π.Ε. σε ποσοστό 43%. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Ανωτάτου Επιπέδου οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 19% του δείγματος ενώ σε  ποσοστό της τάξης του 18% συναντώνται άνδρες με Π.Ε. οι οποίοι είναι απόφοιτοι Ανωτέρου Επιπέδου. Οι απόφοιτοι Γυμνασίου καλύπτουν το 13% του δείγματος ανδρών με Π.Ε. ενώ το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 7% καταλαμβάνουν οι απόφοιτοι Δημοτικού.

Οι άνδρες με Π.Ε. οι οποίοι μελετήθηκαν στο δείγμα απασχολούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 41% ως ιδιωτικοί υπάλληλοι ενώ οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες καλύπτουν το 28% του δείγματος ανδρών με Π.Ε. Ακολουθούν οι άνδρες με Π.Ε. οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο τομέα και οι οποίοι καλύπτουν το 14% του δείγματος. Στους άνεργους άνδρες του δείγματος η Π.Ε. συναντάται σε ποσοστό 11% ενώ οι συνταξιούχοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του πληθυσμού που μελετήθηκε.
Μελετώντας τους άξονες 'Πρόωρη Εκσπερμάτιση' και 'Ψυχική Διαταραχή' παρατηρούμε πως οι άνδρες με Π.Ε. παρουσιάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό -της τάξης του 4%- Αγχώδεις διαταραχές. Η Συν νοσηρότητα Π.Ε. και Διαταραχών Προσωπικότητας συναντάται σε ποσοστό 1% όπως και η συνοσηρότητα Π.Ε. και Συναισθηματικών διαταραχών (ποσοστό 1% αντιστοίχως).
 

Dr. Αθανάσιος Ασκητής

Νευρολόγος-Ψυχίατρος

Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

 

Σελίδα 1 από 2