«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

Κοινοποιήση:

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το 1948, έχει καθιερώσει την 7η Απριλίου ως την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην υγεία μας, με στόχο του εορτασμού την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από προβλήματα υγείας.

Φέτος, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη. Η αφορμή του ευαισθητοποίησης γύρω από μία ψυχική διαταραχή, είναι η ραγδαία αύξησή της σε όλο τον πλανήτη, όπου υπολογίζεται πως από το 2005 έχει αυξηθεί κατά 18%. Υπολογίζεται ότι οι καταθλιπτικοί παγκοσμίως σήμερα, ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ανθρώπους, που σημαίνει πως πάνω από το 4% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από κατάθλιψη.

Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από 25 χρόνια (1990-2013), έχουν παρουσιάσει αύξηση οι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές της τάξης του 50%, με σχεδόν ένα 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να επηρεάζεται από μία από τις παραπάνω ψυχικές διαταραχές.

Μάλιστα ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την κατάθλιψη ως την κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, εφόσον μπορεί να μην προκαλεί σωματική αναπηρία, αλλά προκαλεί βλάβες στη λειτουργικότητα του ατόμου μέσα από το περιορισμό της δραστηριότητας, δυσκολίες στη συμμετοχή στις καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά ακόμη και σε δραστηριότητες που άλλοτε προκαλούσαν ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Για παράδειγμα, ένα καταθλιπτικό άτομο χάνει το ενδιαφέρον του για τις χαρές της ζωής, νιώθει ότι δεν έχει την ενέργεια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (εργασία, φροντίδα παιδιών, κλπ.), ενώ μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και στη δουλειά του, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί, να «χάνεται», να μην τολμά… Όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να του δημιουργήσουν και σωματικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, καθώς μπορεί να αρχίσει να έχει διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη για φαγητό, στην υγιεινή του, σωματική κόπωση…

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ΠΟΥ: «αναπηρία δεν είναι λοιπόν απλώς ένα πρόβλημα υγείας, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αντανακλά την αλληλεπίδραση μεταξύ των σωματικών χαρακτηριστικών του ατόμου και χαρακτηριστικών της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει».


«Ας μιλήσουμε», είναι το μήνυμα για φέτος με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση μιας ψυχικής διαταραχής που φαίνεται να αυξάνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας αλλά και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όπως με όλες τις σοβαρές ψυχικές παθήσεις (π.χ. σχιζοφρένεια) να καταπολεμηθεί το στίγμα μιας ψυχικής ασθένεια - ο φόβος και η ντροπή - και να τολμήσουν όλοι όσοι νιώθουν πως «κάτι δεν πάει καλά» να αναζητήσουν βοήθεια και τρόπους αντιμετώπισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον ΠΟΥ: «Νιώθουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα. Αν θέλουμε να βγάλουμε την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές από τη σκιά, πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτές!»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις, όλοι μας μπορεί να περάσουμε, αν όχι κατάθλιψη με όλα τα διαγνωστικά κριτήρια, έστω κάποιες καταθλιπτικές φάσεις στη ζωή μας. Είναι μία κοινή ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το κοινωνικό-οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο.

Έτσι, αποφάσισε να εστιάσει στις 3 πιο βασικές πληθυσμιακές ομάδες που πλήττει περισσότερο η νόσος:

  • τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες,
  • τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (κυρίως τις νέες μητέρες) και
  • τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Στόχος είναι:

  1. Η ενημέρωση και η σωστή πληροφόρηση για την κατάθλιψη και τι την προκαλεί, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας,
  2. Μέτρα πρόληψης,
  3. Ενθάρρυνση προς αναζήτηση βοήθειας, ώστε να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει την ψυχική νόσο
  4. Καθοδήγηση και υποστήριξη του υποστηρικτικού περιβάλλοντος (συγγενών, φίλων), καθώς δεν είναι εύκολο ούτε και για όσους βρίσκονται γύρω από ένα καταθλιπτικό άτομο να το διαχειριστούν και να το βοηθήσουν, αν δεν γνωρίζουν τον τρόπο. για να μπορέσουν και εκείνοι.

Στοιχεία από την Ελλάδα:

Τα στοιχεία που έρχονται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) για το 2016, μας δείχνουν τα ακόλουθα:

  • Η κατάθλιψη φαίνεται να είναι πιο συχνή στις γυναίκες, καθώς το 68% πάσχει, σε σχέση με το 32% των ανδρών. Μία διαπίστωση που φαίνεται να αποχαρακτηρίζει την κατάθλιψη ως γυναικεία ψυχική νόσο εφόσον είναι γεγονός πως οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα για αυτό που τους συμβαίνει και αναζητούν πιο εύκολα βοήθεια από ειδικούς.
  • Η ανεργία επίσης ανεβάζει τα ποσοστά στο 62% των ατόμων με συναισθηματικές διαταραχές, σε σχέση με το 38% εκείνων που διατηρούν ακόμη την εργασία τους, σταθερής και περιστασιακής εργασίας, για ευνόητους λόγους.

Μαρίνα Μόσχα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Θετική Ψυχολογία: Η φροντίδα του εαυτού μας

Θετική Ψυχολογία: Η φροντίδα του εαυτού μας

Πόσες φορές έχουμε γκρινιάξει προκαταβ...

Περισσότερα

Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη (Video - Greek Subs)

Είχα έναν μαύρο σκύλο, τον έλεγαν κατάθλιψη (Video - Greek Subs)

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι ψυχικές διαταρ...

Περισσότερα

10 Μύθοι για την κατάθλιψη

10 Μύθοι για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνά...

Περισσότερα

10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

10 Αλήθειες για την Κατάθλιψη

Πόσοι από τους μύθους που κυκλοφορούν...

Περισσότερα

7 Μύθοι για την αυτοκτονία

7 Μύθοι για την αυτοκτονία

Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες, στερεότυπε...

Περισσότερα

H κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα;

H κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα;

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταρα...

Περισσότερα

Κατάθλιψη: Η Σύγχρονη Μάστιγα

Κατάθλιψη: Η Σύγχρονη Μάστιγα

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος «...

Περισσότερα

Ψυχοθεραπεία...

Ψυχοθεραπεία...

Περισσότερα

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Ακόμα και η μοναξιά κληρονομείται!

Η μοναξιά είναι γενετική σε ποσοστό 14%...

Περισσότερα

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής μπορεί να πάρει μέχρι και 6 χρόνια

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής μπορεί να πάρει μέχρι και 6 χρόνια

Μέχρι και έξι χρόνια μπορεί να χρειαστού...

Περισσότερα

Κατάθλιψη: Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις

Κατάθλιψη: Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στα ψυχοθεραπε...

Περισσότερα

Τι είναι Ψυχική Υγεία

Τι είναι Ψυχική Υγεία

"Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά...

ΠερισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ