Τι κρατάει ζωντανό το πάθος στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Κοινοποιήση:

Έρευνα: Τι είναι αυτό που κρατάει ζωντανό το πάθος στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Αυτό θέλησε να μελετήσει μία επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Chapman, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας, Δρ David Frederick. Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί με θέμα την σεξουαλική ικανοποίηση των ζευγαριών, οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από 38.747 άτομα, τα οποία διατηρούσαν ερωτική σχέση τουλάχιστον για τρία χρόνια. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν το 2006 από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που συγκατοικούσαν ή ήταν παντρεμένα, μέσω μίας διαδικτυακής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς ιστότοπους των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κρίνουν τη σεξουαλική τους ζωή , αναφέροντας πως ήταν στους πρώτους μήνες της σχέσης τους και πως είναι τώρα. Ταυτόχρονα αξιολογήθηκαν και συμπεριφορές που δεν μελετώνται συχνά στη βιβλιογραφία, όπως είναι οι ρομαντικές συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι σύντροφοι κατά τη διάρκεια του σεξ καθώς και άλλες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η χρήση ερωτικών βοηθημάτων.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης τους (σε ποσοστό 83%). Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες λάμβαναν ευχαρίστηση από τη τωρινή σεξουαλική τους ζωή (43% των ανδρών και 55% των γυναικών). Από τους υπόλοιπους, το 16% των ανδρών και το 18% των γυναικών, αισθάνονταν αδιάφορα προς τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ το 41% των ανδρών και το 27% των γυναικών δήλωναν δυσαρεστημένοι.

Οι συμμετέχοντες που δήλωναν περισσότεροι ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή με το σύντροφό τους, ήταν πιο πιθανό να κάνουν συχνότερα σεξ, να έχουν πιο συχνά οργασμούς, να κάνουν περισσότερα προκαταρκτικά και κυρίως στοματικό σεξ, όπως επίσης να επιδίδονται σε περισσότερες σεξουαλικές στάσεις κατά τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή δήλωναν και τα ζευγάρια που αγκαλιάζονταν ή φιλιόντουσαν κατά τη διάρκεια τη σεξ. Το ίδιο ίσχυε και για τα ζευγάρια που στο σεξουαλικό τους ρεπερτόριο συμπεριελάμβαναν περισσότερες στάσεις ή εκπλήρωναν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρθηκε από τον Δρ Frederick ήταν ότι οι μισοί περίπου συμμετέχοντες διάβαζαν βιβλία και άρθρα με σκοπό να λάβουν συμβουλές για τη σεξουαλική τους ζωή. Ωστόσο τα ζευγάρια που ήταν ικανοποιημένα σεξουαλικά προσπαθούσαν να κάνουν πράξεις τις ιδέες που έπαιρναν από αυτά.

Κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία της έρευνας, αναφορικά με τα άτομα που δήλωναν ‘’ικανοποιημένα’’ σεξουαλικά είναι τα εξής:

  • Άνδρες και γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση με το σύντροφό τους ήταν «παθιασμένη», «τρυφερή» ή «παιχνιδιάρικη».
  • Η μεγαλύτερη διάρκεια του σεξ σχετιζόταν με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση (49% των ανδρών και 45% των γυναικών)
  • Ήταν πιο πιθανό να δοκιμάσουν μία καινούρια στάση, να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά βοηθήματα και σέξι εσώρουχα, να κάνουν πρωκτικό σεξ και να πραγματοποιούν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις
  • Το 69% των ανδρών και το 72% των γυναικών ανέφερε μεγαλύτερη σεξουαλική οικειότητα τώρα σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης τους.

Η Dr. Janet Lever, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: Ήταν ενθαρρυντικό να μάθουμε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ζευγαριών κρατούσαν ζωντανό το πάθος στη σχέση τους ακόμα και μετά από μια δεκαετία ή δύο μαζί. Τα ζευγάρια έκαναν μια συνειδητή προσπάθεια να αποτρέψουν τη ρουτίνα του σεξ. "

Πηγή: Frederick, D., Lever, J., Gillespie, B. J., & Garcia, J. R. (2016). What keeps passion alive? Sexual satisfaction is associated with sexual communication, mood setting, sexual variety, oral sex, orgasm, and sex frequency in a national US study.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η πιο «επικίνδυνη» ηλικία για… απιστία

Η πιο «επικίνδυνη» ηλικία για… απιστία

Νέα έρευνα για την απιστία διαπίστωσε ότ...

Περισσότερα

Μοναξιά και σχέση

Μοναξιά και σχέση

Μοναξιά και σχέση είναι δύο λέξεις που σ...

Περισσότερα

Σχέσεις Εξάρτησης

Σχέσεις Εξάρτησης

Ο έρωτας, η εξάρτηση και η ζήλεια είναι...

Περισσότερα

Εθισμός στον έρωτα

Εθισμός στον έρωτα

Ρομαντική αγάπη, έρωτας! Τι είναι; Μπορο...

Περισσότερα

Ποια σεξουαλικά λάθη κάνουμε στη σχέση μας;

Ποια σεξουαλικά λάθη κάνουμε στη σχέση μας;

1.«Πρέπει να κάνουμε σεξ!» Καταναγκαστι...

Περισσότερα

​Πώς θα του αρέσω και πάλι;

​Πώς θα του αρέσω και πάλι;

"Πώς θα του γίνω και πάλι αρεστή;" Μία...

Περισσότερα

Πότε ένας γάμος χαρακτηρίζεται προβληματικός;

Πότε ένας γάμος χαρακτηρίζεται προβληματικός;

Τι συμβαίνει σε έναν γάμο που είναι εθισ...

Περισσότερα

Γιατί Χωρίζουν Ζευγάρια μετά από 20 χρόνια Γάμου;

Γιατί Χωρίζουν Ζευγάρια μετά από 20 χρόνια Γάμου;

Το διαζύγιο ως θεσμός των καιρών μας φαί...

Περισσότερα

Οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι χωρισμού

Οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι χωρισμού

Τι συμβαίνει και διαλύεται μία σχέση, έν...

Περισσότερα