​Τι μας κάνει σεξουαλικά «επαρκείς»;

Κοινοποιήση:

couple, love, sunset, hugs

Πολλές έρευνες επικεντρώνονται στις συνέπειες που μπορεί να έχει για τους νέους η πρόωρη εμπλοκή σε σεξουαλική δραστηριότητα. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Journal of Sex Research", τονίζει την σημαντικότητα του να είναι κανείς ικανός να διαχειριστεί την σεξουαλική δραστηριότητα πριν εμπλακεί σε αυτή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ετοιμότητα της πρώτης φοράς δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά από την ηλικία των εμπλεκομένων αλλά από την «επάρκεια» (competence), όπως εκείνοι την περιγράφουν, που αποτελείται από 4 κριτήρια:

  • Η χρήση αντισύλληψης
  • Αυτονομία στην απόφαση εμπλοκής (και όχι ως αποτέλεσμα εξωτερικής επιρροής)
  • Και οι δύο σύντροφοι να είναι εξίσου διαθέσιμοι (να γίνετε με τη θέλησή τους)
  • Η αντίληψη ότι συνέβη στο «σωστό» χρόνο (όπως το ίδιο το άτομο το αντιλαμβάνεται)

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από την 3η Εθνική Μελέτη για τις Σεξουαλικές Στάσεις και τον Τρόπο Ζωής (Natsal-3), στη Βρετανία, που διεξήχθη την περίοδο 2010-2012. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι νέοι που ενεπλάκησαν σε σεξουαλική δραστηριότητα την πρώτη τους φορά, πληρώντας τα κριτήρια της σεξουαλικής «επάρκειας» είχαν, ως επακόλουθο, καλύτερη σεξουαλική υγεία στην πορεία της ζωής τους (δείγμα 2,784 ατόμων ηλικίας 17-24 ετών). Η έλλειψη επάρκειας συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και χαμηλή σεξουαλική λειτουργικότητα για τους άνδρες. Για τις γυναίκες συσχετίστηκε με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες και εμπλοκή σε ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η έρευνα αυτή τονίζει ακριβώς τη σημαντικότητα και άλλων παραγόντων πέρα από το ηλικιακό πλαίσιο για την έναρξη της σεξουαλικής ζωή. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως μπορούμε να εφοδιάσουμε τους νέους με την απαραίτητη γνώση προκείμενου να αναπτύξουν ακριβώς αυτά τα κριτήρια «επάρκειας» ή ετοιμότητας προκειμένου να εμπλέκονται σεξουαλικά με υπευθυνότητα και από επιλογή.


Θέκλα Βασιλείου

Πηγή: Palmer, M.J.,Clarke, L.,Ploubidis, G.B., Mercer, C.H.,Gibson, L.J.,Johnson, A.M.,Copas, A., &Wellings, K., (2016), Is “Sexual Competence” at First Heterosexual Intercourse Associated With Subsequent Sexual Health Status? Journal of Sex Research, Volume 54 (1), p. 91-104

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Πως ερωτευόμαστε;

Πως ερωτευόμαστε;

Συχνά ακούμε γύρω μας ή ίσως και εμείς ο...

Περισσότερα

Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε;

Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε;

Η σεξουαλική ορμή είναι έμφυτη σε όλο το...

Περισσότερα

Για ποιο λόγο παραμένει κανείς παρθένος;

Για ποιο λόγο παραμένει κανείς παρθένος;

Η σεξουαλική επανάσταση κατά τη δεκαετία...

Περισσότερα

​Η κοινωνία του «ευκαιριακού σεξ»

​Η κοινωνία του «ευκαιριακού σεξ»

Η ανάπτυξη της κοινωνίας του «ευκαιριακο...

Περισσότερα

​Υπάρχει τελικά η αιώνια αγάπη στα ζευγάρια!

​Υπάρχει τελικά η αιώνια αγάπη στα ζευγάρια!

"Ο έρωτας δεν κρατάει για πολύ", "Είμα...

Περισσότερα