Η σεξουαλική ζωή ενός άνδρα στη μέση ηλικία

Κοινοποιήση:

Οι βιολογικές αλλαγές στους άνδρες και τις γυναίκες πάνω από τα 50 είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν τη σωματική σεξουαλική τους ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το σεξ όσο μεγαλώνουν να μην είναι το ίδιο σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά γίνεται χειρότερο ή καλύτερο, απλά σημαίνει ότι αλλάζει. Η σεξουαλική ζωή συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο σημαντική για το ζευγάρι μέχρι τα γεράματα και είναι ωφέλιμο να προσαρμόζεται στις αλλαγές που εμφανίζονται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα με την πάροδο του χρόνου.

Ο άνδρας μετά τα 50 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει ασθένειες, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, υπέρταση, κ.α., οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική του λειτουργία. Για παράδειγμα ένας άνδρας με διαβήτη έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή της στύσης μετά από αρκετά χρόνια της πάθησης. Εκτός όμως από το παθολογικό οργανικό κομμάτι, ο άνδρας μετά τα 50 δεν διεγείρεται με την ευκολία ή με την ταχύτητα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, σε γενικές γραμμές, ένας 50άρης δεν διεγείρεται το ίδιο γρήγορα με έναν 20άρη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αρκετές φορές, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να αποκτά πιο ενεργό ρόλο και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διέγερση του συντρόφου της. Αυτό έχει επίσης ως θετική συνέπεια τον εμπλουτισμό και την ποικιλομορφία στη σεξουαλική ζωή και απόλαυση του ζευγαριού.

Γενικότερα, το πέρασμα της ηλικίας των 50 ετών συνοδεύεται σε πολλούς άνδρες και από μείωση της σκληρότητας της στύσης τους, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη διείσδυση ή στην απόλαυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό όμως που αλλάζει περισσότερο με την πάροδο της ηλικίας στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία είναι ότι παρατείνεται σταδιακά ο χρόνος του μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές.

Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και μια που για τους περισσότερους αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνου της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο.

Εκτός όμως από τις βιολογικές αυτές αλλαγές, ο άνδρας μετά τα 50 συχνά έχει και πιο «εύθραυστη» ψυχολογία. Αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος στις αλλαγές του χρόνου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, αλλά πολύ περισσότερο στο σεξουαλικό τομέα. Έχοντας αντιληφθεί και παρατηρήσει τις βιολογικές αλλαγές στη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται περισσότερο άγχος για τις σεξουαλικές του επιδόσεις και συχνά ζητάει την επιβεβαίωση της συντρόφου του, της οποίας ο ρόλος και η συμπεριφορά σε τέτοιες καταστάσεις είναι καταλυτικός. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πάρει την επιβεβαίωση αυτή από άλλες μικρότερες γυναίκες, φλερτάροντας ή κάνοντας σεξ μαζί τους, τονώνοντας όμως προσωρινά την αυτοπεποίθησή του.

Δείτε επίσης:

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ