Καρδιά και Σεξ

Κοινοποιήση:

Η «καρδιοπάθεια» που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό με τη στεφανιαία νόσο, αντανακλά στη γενικότερη ζωή μας με δύο άλλα σημαντικά νοσήματα που επίσης πληγώνουν και χαλούν την ποιότητα ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθλιψη και ο σακχαρώδης διαβήτης φτιάχνουν μαζί με τη στεφανιαία νόσο ένα μοιραίο τρίγωνο που όταν μπεις μέσα σε αυτό, πολεμάς τρία κλινικά νοσήματα για να μπορέσεις να σταθεροποιήσεις την ψυχική και τη σωματική σου υγεία. Η ίδια η στεφανιαία νόσος καλλιεργεί τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στη ψυχολογία, την κατάθλιψη που με τη σειρά της βλέπει το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο υπάρχων διαβήτης γεννάει την κατάθλιψη και τη στεφανιαία νόσο. Και όλα αυτά, φυσικά ξεσπούν επάνω στο σεξ.

Πράγματι, το σεξ εισπράττει το μεγάλο τίμημα αυτών των τριών χρόνιων νοσημάτων, σκοτώνοντας και την επιθυμία αλλά και την ίδια την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής, αφού χαλάει σιγά σιγά και με γρήγορα βήματα, κυρίως τη στυτική ικανότητα του άνδρα, φέρνοντάς του το γρήγορο μαλάκωμα, τη μειωμένη διάρκεια και κατ’ επέκταση τη στυτική δυσλειτουργία. Η σεξουαλική ζωή, όπως «λαβώνεται», επιφέρει επίπτωση στη ποιότητα ζωής του άνδρα που τον βυθίζει σε μεγαλύτερη κατάθλιψη αλλά και το φορτώνει με άγχος και στρες, επιβαρύνοντας ακόμη πιο πολύ και τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη. Έτσι ένας φαύλος κύκλος μπαίνει μέσα στη ζωή του, που όλο και πιο πολύ τον γεμίζει με φόβο, απόγνωση και σημαντική ψυχοσωματική δυσλειτουργία. Εάν βάλουμε πάνω σε όλα αυτά και την τελευταία προσέγγιση πολλών σοβαρών ερευνών που αφορούν και την επίδραση της τεστοστερόνης ως σημαντικός μεταβολίτης ψυχικής σταθερότητας και βιολογικής ανταπόκρισης, καταλαβαίνει κανείς ότι όσο η ζωή μας συνδέεται άμεσα με την καρδιά μας, που ενώ δεν πονάει και μας οδηγεί σε μια επώδυνη επίπτωση με τη στεφανιαία νόσο που είναι και αρχή πολλών δεινών, η ευτυχία της ζωής που ποιητικά θεωρείται στην καρδιά μας, καθορίζει με τη σωστή στάση μας τα μετέπειτα χρόνια που όσο είμαστε νέοι τα σπαταλούμε και δεν τα υπολογίζουμε για να φτάσουμε στη μέση ηλικία που δυστυχώς τα λάθη της υγείας μας τα εισπράττουμε ένα – ένα στη ζωή μας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι για εμάς τους άνδρες η εικόνα της στύσης που ξαφνικά χαλάει μπορεί να κρύβει από πίσω της μία αρχόμενη και σιωπηρή στεφανιαία νόσο. Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας το 2007 σε συνεργασία με το Καρδιολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Ιατρικό Συνέδριο Σεξολογίας με την πρωτότυπη εργασία που παρουσίασε, έχοντας απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι:

  • 1 στους 5 άνδρες που εμφανίζει χωρίς άλλη αιτία στυτικό πρόβλημα που διαρκεί συστηματικά πάνω από δύο χρόνια, πάσχει από σιωπηρή στεφανιαία νόσο και δεν το γνωρίζει.


Στεφανιαία νόσος και γυναίκα

Η καρδιά και η στεφανιαία νόσος χτυπάει σοβαρά και τη γυναικεία πόρτα, αφού και η ίδια κλέβοντας τα ανδρικά πρότυπα άρχισε να καπνίζει να πίνει, να παχαίνει και στη μέση ηλικία να εμπλέκεται με τη στεφανιαία νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη. Αποτέλεσμα αυτών, να είναι και η αλλαγή της σεξουαλικής της εικόνας με σαφή πτώση της επιθυμίας της, διαταραχή του οργασμού της αλλά και προσβολή της σεξουαλικής της διέγερσης που ο κόλπος της το δείχνει με μειωμένη εφύγρανση και επώδυνη συνουσία (δυσπαρευνία).


Καρδιά και σεξ, είναι δύο σημαντικοί παρονομαστές της αυτοπεποίθησης, της επιθυμίας και της διάθεσης για τη ζωή, που γίνεται όλο και πιο σημαντική όσο τα χρόνια περνούν και πίσω δεν γυρνούν!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το σεξ κάνει καλό στη σωματική και στην...

Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς Με στόχο την ενη...

Περισσότερα

​Όταν η καρδιά σκληραίνει…

​Όταν η καρδιά σκληραίνει…

Όταν η καρδιά σκληραίνει… «… Η καρδιά ε...

Περισσότερα

10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς

10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς

«Δώσε μου μια αγκαλιά!» Πόσες φορές αλ...

Περισσότερα