Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Κοινοποιήση:


Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς


ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει Εκστρατεία Διαφώτισης σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Ο θεσμός της ημέρας αυτής καθιερώθηκε το 1999 από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, μια ανεξάρτητη, διεθνώς αναγνωρισμένη, επιστημονική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Στόχος είναι η ενθάρρυνση στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα κρατάει την καρδιά μας γερή και δυνατή, καθώς και η ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία έχουν αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας ακόμη και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το θέμα της καμπάνιας για το 2016 είναι: "Ένας κόσμος, Μία καρδιά, Ένα σπίτι"

Το θέμα της καμπάνιας για το 2015 είναι: «Υγιής καρδιά, επιλογές για τον καθένα, οπουδήποτε». Μπορούμε να φροντίσουμε την καρδιά μας όπου και αν βρισκόμαστε, είναι θέμα επιλογής μας.

Το θέμα της καμπάνιας για το 2014 ήταν: «Υγιές περιβάλλον για γερή καρδιά». Τα μέρη στα οποία ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε δεν θα πρέπει να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Παρόλα αυτά όμως, οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές για την καρδιά τους λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων ή ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.Στατιστικά Στοιχεία:

 • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν!
 • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες
 • Τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι περίπου 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030
 • 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • 1 καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και 1 εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
 • 1 στους 10 άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.
 • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25% εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τη μεσογειακή διατροφή, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
 • 1η αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
 • Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
 • Μελέτη για τη στεφανιαία νόσο στην Κύπρο και ιδιαίτερα για τα οξέα στεφανιαία επεισόδια, έδειξε πως το ποσοστό θνητότητας από τη νοσηλεία με έμφραγμα μυοκαρδίου στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλό και σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ανέρχεται στο 3,5% το πιο χαμηλό στην Ευρώπη.
 • Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.


Ανησυχητικές διαπιστώσεις

Αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπιστώνουν οι επιστήμονες στη χώρα μας, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς την ερχόμενη Τρίτη 29/9 που έχει σαν κεντρικό μήνυμα " πόσο υγιεινό για την καρδιά μας είναι το περιβάλλον μας;"

Η επιλογή αυτού του ερωτήματος, ως θέμα, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν υγιεινές για την καρδιά τους επιλογές στους χώρους που ζουν αλλά και εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ιδίων, των οικογενειών τους και όλων αυτών που ζουν γύρω τους.

Η "επιδημία" όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η Υπέρταση η υψηλή Χοληστερόλη, το αυξημένο Σάκχαρο, ή κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας με αφορμή την ημέρα αυτή , "παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών, παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. "Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου" στις 1, 2, 3 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 09:00 έως 17:00.

Γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 1. Παχυσαρκία: Παγκοσμίως η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
 2. Κάπνισμα: 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο των καρδιολογικών εταιριών σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.
 3. Αρτηριακή υπέρταση: Μέσα από διεθνείς μελέτες φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
 4. Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο: Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των θανάτων λόγω διαβήτη παρατηρούνται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ενώ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΕΞ

Η «καρδιοπάθεια» που σήμερα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της, με μεγάλη εμπλοκή με τη στεφανιαία νόσο, αντανακλά στη γενικότερη ζωή μας με δύο άλλα σημαντικά νοσήματα που επίσης πληγώνουν και χαλούν την ποιότητα ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθλιψη και ο σακχαρώδης διαβήτης φτιάχνουν μαζί με τη στεφανιαία νόσο ένα μοιραίο τρίγωνο που όταν μπεις μέσα σε αυτό, πολεμάς τρία κλινικά νοσήματα για να μπορέσεις να σταθεροποιήσεις την ψυχική και τη σωματική σου υγεία. Η ίδια η στεφανιαία νόσος καλλιεργεί τόσο στον εγκέφαλο όσο και στη ψυχολογία την κατάθλιψη που με τη σειρά της βλέπει το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο υπάρχων διαβήτης γεννάει την κατάθλιψη και τη στεφανιαία νόσο. Και όλα αυτά, φυσικά ξεσπούν επάνω στο σεξ.

Πράγματι, το σεξ εισπράττει το μεγάλο τίμημα αυτών των τριών χρόνιων νοσημάτων, σκοτώνοντας και την επιθυμία αλλά και την ίδια την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής αφού χαλάει σιγά σιγά και με γρήγορα βήματα, κυρίως τη στυτική ικανότητα του άνδρα, φέρνοντάς του το γρήγορο μαλάκωμα, τη μειωμένη διάρκεια και κατ’ επέκταση τη στυτική δυσλειτουργία. Η σεξουαλική ζωή, όπως «λαβώνεται», επιφέρει επίπτωση στη ποιότητα ζωής του άνδρα που τον βυθίζει σε μεγαλύτερη κατάθλιψη αλλά και το φορτώνει με άγχος και στρες, επιβαρύνοντας ακόμη πιο πολύ και τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη. Έτσι ένας φαύλος κύκλος μπαίνει μέσα στη ζωή του, που όλο και πιο πολύ τον γεμίζει με φόβο, απόγνωση και σημαντική ψυχοσωματική δυσλειτουργία. Εάν βάλουμε πάνω σε όλα αυτά και την τελευταία προσέγγιση πολλών σοβαρών ερευνών που αφορούν και την επίδραση της τεστοστερόνης ως σημαντικός μεταβολίτης ψυχικής σταθερότητας και βιολογικής ανταπόκρισης, καταλαβαίνει κανείς ότι όσο η ζωή μας συνδέεται άμεσα με την καρδιά μας, που ενώ δεν πονάει και μας οδηγεί σε μια επώδυνη επίπτωση με τη στεφανιαία νόσο που είναι και αρχή πολλών δεινών, η ευτυχία της ζωής που ποιητικά θεωρείται στην καρδιά μας, καθορίζει με τη σωστή στάση μας τα μετέπειτα χρόνια που όσο είμαστε νέοι τα σπαταλούμε και δεν τα υπολογίζουμε για να φτάσουμε στη μέση ηλικία που δυστυχώς τα λάθη της υγείας μας τα εισπράττουμε ένα – ένα στη ζωή μας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι για εμάς τους άνδρες η εικόνα της στύσης που ξαφνικά χαλάει μπορεί να κρύβει από πίσω της μία αρχόμενη και σιωπηρή στεφανιαία νόσο. Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας το 2007 σε συνεργασία με το Καρδιολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Ιατρικό Συνέδριο Σεξολογίας με την πρωτότυπη εργασία που παρουσίασε, έχοντας απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι ο 1 στους 5 άνδρες που εμφανίζει χωρίς άλλη αιτία στυτικό πρόβλημα που διαρκεί συστηματικά πάνω από δύο χρόνια, πάσχει από σιωπηρή στεφανιαία νόσο και δεν το γνωρίζει.

Η καρδιά και η στεφανιαία νόσος χτυπάει σοβαρά και τη γυναικεία πόρτα, αφού και η ίδια κλέβοντας τα ανδρικά πρότυπα άρχισε να καπνίζει να πίνει, να παχαίνει και στη μέση ηλικία να εμπλέκεται με τη στεφανιαία νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη και την κατάθλιψη. Αποτέλεσμα αυτών, να είναι και η αλλαγή της σεξουαλικής της εικόνας με σαφή πτώση της επιθυμίας της, διαταραχή του οργασμού της αλλά και προσβολή της σεξουαλικής της διέγερσης που ο κόλπος της το δείχνει με μειωμένη εφύγρανση και επώδυνη συνουσία (δυσπαρευνία).

Καρδιά και σεξ, είναι δύο σημαντικοί παρονομαστές της αυτοπεποίθησης, της επιθυμίας και της διάθεσης για τη ζωή, που γίνεται όλο και πιο σημαντική όσο τα χρόνια περνούν και πίσω δεν γυρνούν!


ΠΡΟΛΗΨΗ

"Αλλάζω συνήθειες για να προστατέψω την καρδιά μου!"

 • Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.
 • Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και περιορισμός πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ.
 • Σταματάω το κάπνισμα
 • Ελέγχω την πίεσή μου
 • Κάνω μία φορά το χρόνο καρδιολογικό έλεγχο και ας θεωρώ ότι είμαι υγιής!

4 στις 5 καρδιακές προσβολές στους άντρες μπορούν να προληφθούν αν κάποιος κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Αν δηλαδή υπάρχει ένα σταθερό βάρος που διατηρείται, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, καθώς και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ (Journal of the American College of Cardiology). Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα τονίστηκε ότι ακόμη και ένας άντρας που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του, μπορεί να ωφεληθεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.


Συχνότερες καρδιολογικές παθήσεις:

 • Κολπική Μαρμαρυγή, η οποία, με επιπολασμό στο γενικό πληθυσμό περίπου 1%, είναι η συχνότερη αρρυθμία και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παροξυσμική ή μόνιμη. Μάλιστα, επί κολπικής μαρμαρυγής μη βαλβιδικής αιτιολογίας, τα 2/3 των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα καρδιακών εμβόλων. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% αυτών των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα θρόμβων που εδράζονται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Δυστυχώς, αυτά τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και με πολύ άσχημη πρόγνωση (Ιωάννης Καλλικάζαρος, πρόεδρος της ΕΚΕ).
 • Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια νόσος με την οποία διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο ενώ εκτιμάται ότι 543.454 θάνατοι σε ετήσια βάση σχετίζονται στην Ευρώπη με την Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση, τη μια εκ των δύο μορφών της νόσου, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από το άθροισμα θανάτων από AIDS (5.860), από καρκίνο του πνεύμονα (86,831), του προστάτη (86.831) και από τροχαία (53.599). Για τη θεραπεία της νόσου, νέα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2014), κατέδειξαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα για τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία με παράλληλη ελάττωση της συχνότητας αιμορραγίας. Ενδεικτικά, η απιξαμπάνη, που πολύ πρόσφατα έλαβε ένδειξη για θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής, μείωσε κατά 69% τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σχέση με τη χορήγηση ενοξαπαρίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ (Ιωάννης Καλλικάζαρος, πρόεδρος της ΕΚΕ).
 • Επαναγγείωση του μυοκαρδίου, μια από τις κυριότερες μεθόδους θεραπείας στην καρδιολογία. Τόνισε ότι η απόφαση για την εφαρμογή της θεραπείας αυτής πρέπει να λαμβάνεται από την καρδιαγγειακή ομάδα (καρδιολόγος, καρδιοχειρουργός και αναισθησιολόγος) και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της πάθησης και της συμπτωματολογίας του ασθενούς, την ανατομία των αρτηριών της καρδιάς και τη φυσιοπαθολογία, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος για τον ασθενή. Οι στόχοι της επαναιμάτωσης είναι πρώτον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και δεύτερον η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Εάν ο ασθενής έχει Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, η επείγουσα επαναιμάτωση παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενώ όταν ο ασθενής έχει σταθερή στηθάγχη τότε πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αγγειοπλαστική. Μόνο με σαφή κριτήρια λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για την επαναιμάτωση. Ειδικές υποκατηγορίες ασθενών είναι οι ζαχαροδιαβητικοί και οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Στην επαναιμάτωση είτε ακολουθούμε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, είτε αγγειοπλαστική, πρέπει να προστίθεται και η κατάλληλος φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη SYNTAX έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα στα 5 χρόνια στην αορτοστεφανιαία παράκαμψη και στην αγγειοπλαστική (Στέφανος Φούσας, νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΚΕ).
 • Μυοκαρδίτιδα, φλεγμονώδης επεξεργασία του μυοκαρδίου. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πέραν των μυοκυττάρων, του διάμεσου ιστού και των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και το περικάρδιο του ασθενούς και ενδέχεται να προκληθεί από οιονδήποτε λοιμογόνο παράγοντα. Τα συχνότερα αίτια είναι οι μικροβιακές και οι ιογενείς λοιμώξεις, η υπεραιευσθησία ή τοξικότητα σε φάρμακα αλλά και φυσικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία και η υποθερμία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η πρόγνωση της νόσου, εφόσον γίνει διάγνωση και χορηγηθεί θεραπεία, είναι καλή και η νόσος υποχωρεί πλήρως. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικό, εξαιτίας της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης και ο ασθενής, μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων, να αναπτύξει χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή να εκδηλωθεί αιφνίδιος θάνατος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, η χρόνια παρακολούθηση των ασθενών, μετά την αποδρομή της οξείας φάσης της νόσου, προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξή της σε επίπεδα καρδιακής ανεπάρκειας (Ιωάννης Βλασερός, γεν. γραμματέας της ΕΚΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καρδιά και Σεξ

Καρδιά και Σεξ

Η «καρδιοπάθεια» που εμπλέκεται σε μεγάλ...

Περισσότερα

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το σεξ κάνει καλό στη σωματική και στην...

Περισσότερα

5 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή!

5 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή!

Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που μ...

Περισσότερα

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

«…Είμαι 72 ετών και τα τελευταία έξι χρό...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθ...

Περισσότερα