Τι είναι το HIV/AIDS;

Κοινοποιήση:

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).
Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

H Human (Ανθρώπινη), γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλλει μόνο ανθρώπινους οργανισμούς.
I Immuno-deficiency (Ανοσο-ανεπάρκεια), γιατί η επίπτωση του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δημιουργία μίας ανεπάρκειας στο ανοσοποιητικό σύστημα.
V Virus (Ιός), γιατί πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα κύτταρα.
A Acquired (Επίκτητο), γιατί είναι μία ασθένεια που μπορεί κανείς να αποκτήσει, αφού μολυνθεί από τον ιό. Δεν είναι δηλαδή μία ασθένεια που μεταδίδεται γονιδιακά.
I Immune (Ανοσολογική), γιατί επηρεάζει το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, δηλαδή το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από μικρόβια (όπως βακτήρια) και ιούς.
D Deficiency (Ανεπάρκεια), γιατί προκαλεί ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά.
S Syndrome (Σύνδρομο), γιατί κάποιος με AIDS ενδέχεται να αναπτύξει ένα εύρος διαφορετικών συμπτωμάτων, νόσων και ευκαιριακών μολύνσεων.

Το AIDS αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες;

Το AIDS μας αφορά όλους. Μας αφορά όλους, γιατί ζούμε και θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, τον έρωτα και το σεξ με υγεία και ασφάλεια. Ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι, νέοι ή μεγαλύτεροι, συνάπτουμε συντροφικές και ερωτικές σχέσεις και αυτό είναι υγιές. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας, έχοντας γνώσεις, σωστή ενημέρωση και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας, το σύντροφό μας και τη σχέση μας σωστά και υπεύθυνα. Το σεξ δεν έχει φόβους, δεν έχει ενοχές, το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα, ένα δικαίωμα σεβασμού, προστασίας και ψυχοσυναισθηματικής πληρότητας. Έχουμε όλοι αυτό το δικαίωμα, έχουμε όμως και όλοι την υποχρέωση να γνωρίζουμε, να επιδιώκουμε να μαθαίνουμε, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να υιοθετούμε ασφαλείς συμπεριφορές στη ζωή μας.

Το AIDS είναι θανατηφόρος ασθένεια;

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν πλήρη ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Τι σημαίνει οροθετικός;

Οροθετικό ονομάζεται ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός βρίσκεται μέσα στο σώμα του ατόμου και καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εφόσον ο ιός HIV προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή ασθένειες, τις οποίες ένας οργανισμός, που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, μπορεί να αντιμετωπίσει. Στην περίπτωση αυτή, το οροθετικό άτομο έχει αναπτύξει τη νόσο του AIDS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και πώς μεταδίδεται ο HIV;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρωταρχικά με την προσβολή του οργανισμού από την HIV λοίμωξη , δηλαδή το AIDS είναι πυρετός, ρίγη, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξανθήματα, πρησμένοι λεμφαδένες και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν απλή γρίπη και που συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προκληθούν από άλλους ιούς και όχι απαραίτητα και μοναδικά από το AIDS.
Ο ιός βρίσκεται στο αίμα και μπορεί να συνυπάρχει στα σπερματικά και κολπικά υγρά και δύναται να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.
Συγκεκριμένα ο HIV μεταδίδεται:

 • Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο.
 • Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
 • Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;

 • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX. Η πρωκτική επαφή είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς πάντα υπάρχει μικροτραυματισμός στην περιοχή του ορθού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάδοση του ιού.
 • Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες, μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.
 • Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
 • Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, συζητήστε με το γιατρό σας για τον HIV και ζητήστε πληροφορίες.

Ανδρικό προφυλακτικό

 • Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής, που πρέπει να είναι ο άνδρας και η γυναίκα, οφείλει να γνωρίζει βασικά χαρακτηριστικά της επιλογής του. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό πρέπει αγοράζεται από τα φαρμακεία ή τα super markets με την ένδειξη της ημερομηνίας λήξης του. Φυλάσσεται πάντα σε μέρος που δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του, με αποτέλεσμα να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εάν υπάρχουν υποψίες μεταβολής του ντύματός του, πρέπει να μην χρησιμοποιείται ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
 • Η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού έχει ιδιαίτερη αξία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγει κατά τη συνουσία. Το προφυλακτικό φοριέται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση, ώστε να τοποθετηθεί σωστά, εφαρμόζοντας καλά μέχρι τη βάση του πέους. Με την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και της ανδρικής εκσπερμάτισης, πρέπει να εξέρχεται του κόλπου, προτού χαλαρώσει η στύση, διότι υπάρχει ο φόβος, όταν παραμείνει εντός του κόλπου, να χυθεί το σπερματικό υγρό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

 • Να δίνεται προσοχή στην ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού.
 • Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία του είναι άθικτη.
 • Να μη φυλάσσεται σε σημείο, όπου μπορεί να καταστραφεί από την τριβή (όπως τσέπες, πορτοφόλια) και από τη θερμότητα (όπως μέρη που εκτίθενται στον ήλιο, ντουλαπάκι αυτοκινήτου).
 • Ανοίξτε τη συσκευασία προσεκτικά με τα χέρια σας. Μη χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα ή τα δόντια σας για να ανοίξετε τη συσκευασία, γιατί υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί το προφυλακτικό.
 • Το προφυλακτικό να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής επαφής και να αφαιρείται στο τέλος αυτής, όταν ακόμη το πέος βρίσκεται σε στύση. Πριν το βγάλετε, σιγουρευτείτε ότι είστε μακριά από το σώμα της/του συντρόφου σας.
 • Για κάθε σεξουαλική επαφή, ακόμα και με το ίδιο άτομο, να χρησιμοποιείτε άλλο προφυλακτικό.
 • Το προφυλακτικό είναι προσωπική ευθύνη και των δύο ερωτικών συντρόφων. Φροντίστε και οι άντρες και οι γυναίκες να το έχετε μαζί σας. Δε μειώνει και δεν προσβάλλει τον/την σύντροφό σας. Αντιθέτως, είναι έκφραση αγάπης και ωριμότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

​Sex roulette: Νέα εφηβική "μόδα" στο σεξ!

​Sex roulette: Νέα εφηβική "μόδα" στο σεξ!

Έχουμε δει "Ρώσικη ρουλέτα" σε ταινίες...

Περισσότερα

AIDS: 30 χρόνια μετά...

AIDS: 30 χρόνια μετά...

Τριάντα χρόνια μετά που το Aids μπήκε στ...

Περισσότερα

USB stick που ελέγχει για AIDS έφτιαξαν επιστήμονες

USB stick που ελέγχει για AIDS έφτιαξαν επιστήμονες

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, δημ...

Περισσότερα

Νέο επιθετικό στέλεχος του HIV!

Νέο επιθετικό στέλεχος του HIV!

Το ότι σήμερα κάποιος που πάσχει από AID...

Περισσότερα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜ...

Περισσότερα

Μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων

Μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων

Υπό φυσιολογικές συνθήκες μικρός αριθμός...

Περισσότερα

Το «κακό» στοματικό σεξ - Κονδυλώματα

Το «κακό» στοματικό σεξ - Κονδυλώματα

Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε μετά τις δηλ...

Περισσότερα

​Σεξ στο νερό

​Σεξ στο νερό

Όλοι έχουμε δει σε ταινίες, ένα ζευγάρ...

Περισσότερα