Αυξήθηκαν κατά 170% τα Σύμφωνα Συμβίωσης στη χώρα μας

Κοινοποιήση:

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή:

  • Οι γάμοι το 2014 παρουσίασαν αύξηση 3,6% (53.105) σε σχέση με το 2013 (51,265).
  • Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.
  • Η μέση ηλικία των γυναικών στον πρώτο γάμο το 2014, ήταν 30,2 έτη, ενώ το 2013 ήταν 29,9.
  • Η μέση ηλικία των ανδρών για το 2014 ήταν 32,9 έτη, ενώ το 2013 ήταν 32,7.
  • Στο σύνολο των 53.105 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 46.860, ενώ οι άντρες ήταν 46.337.
  • Τα Σύμφωνα Συμβίωσης το 2014 αυξήθηκαν κατά 170,7% σε σχέση με το 2013.

Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2014, τα Σύμφωνα Συμβίωσης ανήλθαν κατ’ έτος σε 161, 180, 185, 314, 581 και 1.573 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 2.994 σύμφωνα Συμβίωσης στο σύνολο της Χώρας.

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Πρόκειται για έναν πολύ καινούργιο τρόπο όπου φαίνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια μπήκε στη ζωή των Ελλήνων. Μάλιστα το τελευταίο έτος δηλαδή το 2014, φαίνεται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα, για την ακρίβεια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ζευγαριών που επέλεξαν αυτό τον καινούργιο τρόπο για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Ίσως η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι ο γάμος, θρησκευτικός ή και πολιτικός, κοστίζει αρκετά στις μέρες μας με όλη αυτή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την τελευταία περίοδο. Παρόλα αυτά όμως, τα ζευγάρια φαίνεται να θέλουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Δεν το βάζουν κάτω και δεν παραιτούνται από τα νομικά τους δικαιώματα στο να αισθανθούν ότι είναι δύο νόμιμοι σύντροφοι, διαλέγοντας όμως έναν πιο φθηνό τρόπο επισημοποίησης.

Πότε δημιουργήθηκε ο νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ο νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης δημιουργήθηκε το 2008, ενώ άρχισε να γίνεται γνωστός σταδιακά από το 2009. Τα δύο τελευταία χρόνια που αυξήθηκε ο αριθμός του φαίνεται πως άρχισε να γίνεται πιο γνωστός, ενώ και η οικονομική κρίση προφανώς έχει συντελέσει σε αυτή την αύξηση. Επίσης ένας τρίτος παράγοντας ίσως είναι και η αναγνώριση του παιδιού που μπορεί να φέρει στο κόσμο ένα ζευγάρι και που ή δεν έχει τα χρήματα να νομιμοποιήσει τη σχέση του ή δεν θέλει να συνεχίσει μαζί την κοινή πορεία στη ζωή. Το Σύμφωνο είναι ένας τρόπος λοιπόν όπου γίνεται η νόμιμη αναγνώριση του παιδιού αφήνοντάς το να απολαύσει όλα τα δικαιώματα ενός παιδιού που προέρχεται από γονείς παντρεμένους με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, έχει δηλαδή όλα τα δικαιώματα ενός γνήσιου φυσικού τέκνου.

Τι είναι το Σύμφωνο Συμβίωσης;

Πρόκειται για μία σύμβαση όπου οι δύο σύντροφοι εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβιώσουν κανονίζοντας μάλιστα ορισμένους από τους όρους αυτής της συμφωνίας. Στη σύμβαση αυτή βέβαια, κάποιοι όροι είναι προκαθορισμένοι από το νόμο, όπως για παράδειγμα η διατήρηση του ονόματος, η κληρονομική διαδοχή όταν δεν υπάρχει διαθήκη, ενώ κάποιοι άλλοι όροι όπως ο καθορισμός των περιουσιακών στοιχείων είναι προαιρετικοί και κανονίζονται από το ζευγάρι.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι πολύ πιο λειτουργικό, πιο απλό και πιο εύκολο στη σύνταξη και στην εφαρμογή του, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μία επίσκεψη στο συμβολαιογράφο και κατόπιν καταχώρηση στο ληξιαρχείο.

Υπάρχουν τα ίδια νομικά δικαιώματα στους συντρόφους όπως και στο γάμο;

Το Σύμφωνο Συμβίωσης παρόλο που θεωρείται νόμιμο, φαίνεται πως δεν καλύπτει όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν οι δύο σύντροφοι όταν είναι παντρεμένοι. Για παράδειγμα, δεν μπορεί η σύνταξη να μεταφερθεί στον άλλο σύντροφο μετά το θάνατό του, όπως επίσης και στα κληρονομικά δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια που ισχύουν στα παντρεμένα ζευγάρια, υπάρχει μία σχετική διαφοροποίηση. Στις μέρες μας ετοιμάζεται μία νομοθετική μεταβολή που προσπαθεί να λάβει υπόψη της όλα αυτά που φαίνεται να υστερεί το Σύμφωνο, τροποποιώντας το ακόμα πιο θετικά.

Μπορεί το ζευγάρι που έχει υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης να χωρίσει και πως;


Η λύση του Συμφώνου Συμβίωσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, δεν στοιχίζει σε χρήματα καθώς μπορούν οι δύο σύντροφοι που επιθυμούν τη λύση του, απλά να καταγγείλουν τη σύμβαση αυτή όπως γίνεται γενικότερα με όλες τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Αν ο ένας εκ των δύο συντρόφων θέλει να διακόψει αυτή τη σχέση και να χωρίσει, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει άλλη μία φορά στο συμβολαιογράφο και να ζητήσει να επιδώσει μία εξώδικη καταγγελία του Συμφώνου Συμβίωσης στον άλλο σύντροφο.

Η λύση του επίσης επέρχεται αυτόματα από το νόμο εάν συναφθεί νέο σύμφωνο ή γάμος του ενός εκ των δύο πρώην συντρόφων με έναν άλλο σύντροφο. Αν δηλαδή ο ένας από τους δύο βρει έναν νέο έρωτα στη ζωή του και θέλει να κάνει ένα νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με το νέο του ταίρι, όπου αυτόματα το παλιό με το προηγούμενο ταίρι, παύει να ισχύει.

Υπάρχουν επιπτώσεις στο ζευγάρι;

Όπως αντιλαμβανόμαστε, όταν είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση στη λύση του Συμφώνου και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απλά δημιουργώντας ένα καινούργιο σύμφωνο, καταλαβαίνουμε την ανασφάλεια που μπορεί να φωλιάζει στη καρδιά του ενός ή και των δύο μελών της σχέσης.

Ίσως βέβαια, από τη μία να είναι καλύτερη αυτή η ανασφάλεια καθώς δεν θα επιτρέπει στο ζευγάρι να επαναπαυτεί και να βολευτεί μέσα σε μία σχέση παραμελώντας ο ένας τον άλλον ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό όπως βλέπουμε να σατιρίζουν και πολλές γελοιογραφίες που μετά το γάμο "χάνεται" η ομορφιά, η λυγερή κορμοστασιά, η ευωδιαστή μυρωδιά του σώματος, οι σύντροφοι αφήνονται και παχαίνουν, δεν πλένονται συχνά, δεν κάνουν πράγματα μαζί, δεν φλερτάρουν, δεν …, δεν…

Από την άλλη δεν είναι και τόσο εύκολο να γνωρίζει ο καθένας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή και ώρα να χάσει την οικογενειακή θαλπωρή έτσι τόσο απλά. Γιατί ναι μεν το Σύμφωνο δεν είναι γάμος, μπαίνει όμως το ζευγάρι σε μία οικογενεική ατμόσφαιρα, εφόσον μπορεί και διασφαλίζει αρκετά από τα δικαιώματα του γάμου.

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι αναγνωρισμένα και νόμιμα, θεωρούνται γνήσια φυσικά τέκνα του ζευγαριού και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα παιδιά που προέρχονται από πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.

Ισχύει και για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια;

Το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα ισχύει μόνο για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, παρόλο που το 2014 βγήκε μία καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για μη συμμόρφωση προς τα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δεδομένα, απαιτώντας το Σύμφωνο να ανοίξει και να επεκταθεί και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε πως ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς παραβιάζονται τα άρθρα εκείνα που αφορούν την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14) και το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8). Έτσι, τον Ιούνιο του 2015 σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο το νομοσχέδιο για το διευρυμένο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπου:

  • βελτιώνεται η εφαρμογή του και αναβαθμίζεται για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια
  • θα ισχύει πλέον και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, χωρίς όμως να τους δίνει την δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών

Μαρίνα Μόσχα


Πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο σύμφωνο συμβίωσης


Άρθρο 1. Σύσταση. Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

Άρθρο 2. Προϋποθέσεις.


1. Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.

2. Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, και γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.

3. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης. Ακυρότητα συνεπάγεται και η εικονικότητα του συμφώνου.

Άρθρο 3. Άκυρο και ακυρώσιμο σύμφωνο.

1. Η κατά το προηγούμενο άρθρο ακυρότητα κηρύσσεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Την αγωγή ασκεί, εκτός από τα μέρη, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης, καθώς και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αν το σύμφωνο αντίκειται στη δημόσια τάξη.

2. Σε περίπτωση ελαττωμάτων της βούλησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τον ακυρώσιμο γάμο. Η σχετική δικαστική απόφαση απαιτείται να γίνει τελεσίδικη.

3. Με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που ακυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης, αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματά του. Η ακύρωση του συμφώνου δεν επηρεάζει την πατρότητα των τέκνων.

Άρθρο 4. Επώνυμο. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.

Άρθρο 5. Σχέσεις των μερών. Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο.

2. Στις μη προσωπικές σχέσεις των μερών μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εκτός αν τα μέρη τις ρυθμίσουν διαφορετικά κατά τη σύναψη του συμφώνου με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. Τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα πριν από τη γέννησή της.

Άρθρο 6. Στην περίπτωση ελεύθερης συμβίωσης χωρίς σύμφωνο, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί μετά την έναρξη της συμβίωσης (αποκτήματα) κρίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς δίκες.

Άρθρο 7. Λύση. 1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την επίδοση, και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.

2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.

3. Για τη διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη διατροφή μετά το διαζύγιο, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου.

Άρθρο 8. Κληρονομικό δικαίωμα. Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.

Άρθρο 9. Τεκμήριο πατρότητας. Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο. Το τεκμήριο ανατρέπεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Τα άρθρα 1466 επ. ΑΚ, καθώς και τα άρθρα 614 επ. ΚΠολΔ, εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 10. Επώνυμο τέκνων.
Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους, που περιέχεται στο σύμφωνο ή σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο πριν από τη γέννηση του πρώτου τέκνου. Το επώνυμο που επιλέγεται είναι κοινό για όλα τα τέκνα και είναι υποχρεωτικά το επώνυμο του ενός από τους γονείς ή συνδυασμός των επωνύμων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Αν η δήλωση παραλειφθεί, το τέκνο θα έχει σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων του. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.

Άρθρο 11. Γονική μέριμνα.

1. Η γονική μέριμνα του τέκνου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, ανήκει στους δύο γονείς και ασκείται από κοινού. Οι διατάξεις του ΑΚ για τη γονική μέριμνα των τέκνων που κατάγονται από γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.

2. Αν το σύμφωνο συμβίωσης λυθεί ή ακυρωθεί, για την άσκηση της γονικής μέριμνας εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 1513 ΑΚ.

Άρθρο 12. Ανάλογη εφαρμογή άλλων διατάξεων – Εξουσιοδοτήσεις.

1. Άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν συζύγους εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο.

2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν συζύγους, στα μέρη του συμφώνου.

Άρθρο 13. Πεδίο εφαρμογής. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.

Άρθρο 14. Μεταβατικές διατάξεις.

1. Με εξαίρεση τις ρυθμίσεις που ακολουθούν, τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να διέπονται από το ν. 3719/2008.

Οι §§ 1 και 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στα σύμφωνα αυτά. Τα μέρη έχουν δικαίωμα να υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του παρόντος νόμου με συμβολαιογραφική πράξη. Αντίγραφο της πράξης καταχωρίζεται στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
2. Σύμφωνα συμβίωσης που καταρτίζονται μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις αυτού.

Άρθρο 15. Τροποποίηση διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Τα άρθρα 1354, 1462, 1463 και 1576 ΑΚ τροποποιούνται ως εξής: 1. Άρθρο 1354. Κώλυμα από γάμο που υπάρχει ή από σύμφωνο συμβίωσης με τρίτον. Εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει, καθώς και πριν λυθεί ή ακυρωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση το σύμφωνο συμβίωσης που συνδέει τον ένα μελλόνυμφο με τρίτον. Οι σύζυγοι μπορούν να επαναλάβουν την τέλεση του μεταξύ τους γάμου και πριν αυτός ακυρωθεί.
2. Άρθρο 1462. Αγχιστεία. Οι συγγενείς εξ αίματος του ενός από τους συζύγους είναι συγγενείς εξ αγχιστείας του άλλου στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Η συγγένεια εξ αγχιστείας εξακολουθεί να υπάρχει και μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης από το οποίο δημιουργήθηκε.
3. Άρθρο 1463. Η συγγένεια του πρόσωπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης με τον πατέρα, ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.
4. Άρθρο 1576. Αυτοδίκαιη λύση. Η υιοθεσία λύνεται αυτοδικαίως και αίρεται αναδρομικά η σχέση που απορρέει από αυτήν, αν τελέσουν γάμο ή συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, κατά παράβαση του νόμου, ο θετός γονέας με το θετό τέκνο. Αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης ακυρώθηκε, διατηρούνται από τη σχέση υιοθεσίας μόνο τα περιουσιακά δικαιώματα του θετού τέκνου.

Άρθρο 16. Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν στις επιμέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.