Βρέθηκε γονίδιο που εμπλέκεται στη στυτική δυσλειτουργία!

Κοινοποιήση:

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏÏÏική δÏÏλειÏοÏÏγία

Η επίτευξη της στύσης αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που συντελείται με τη συμμετοχή πολλών τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, ορμονών, νεύρων, μυϊκών και αγγειακών ομάδων καθώς και ο συνδυασμός τους με ανώτερες ψυχικές λειτουργίες (αισθήσεις) και συναισθήματα. Συνεπώς η διατάραξη ενός και μόνο τμήματος επαρκεί για να εμφανιστεί η στυτική δυσλειτουργία. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζουμε τη μόνιμη ή παροδική αδυναμία για την απόκτηση και διατήρηση στύσης, ικανής για σεξουαλική δραστηριότητα και ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Η στυτική δυσλειτουργία μαζί με την πρόωρη εκσπερμάτιση ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση μεταξύ των ανδρικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών και έρευνες έχουν υπογραμμίσει την συσχέτιση αυτών των δύο. Υπολογίζεται πως 1 στους 20 άνδρες κάτω των 40 ετών θα αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής του ζωής, ενώ η αναλογία σε άνδρες άνω των 55 ετών είναι 1 στους 5. Οι αιτίες που μπορεί να απειλήσουν την σεξουαλική λειτουργικότητα του άνδρα σε επίπεδο στύσης, μπορεί να είναι ψυχολογικής φύσεως (όπως άγχος επίδοσης, κακή επικοινωνία με σύντροφο), οργανικά (καρδιαγγειακά, υψηλή αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές διαταραχές όπως υπογοναδισμός, νευρολογικές παθήσεις, παχυσαρκία, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α), αλλά και μεικτά (συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων). Συνήθως τα ψυχολογικά αίτια αναφέρονται σε άνδρες νεότερης ηλικίας, ενώ τα οργανικά έχουν συσχετιστεί με άνδρες της μέσης ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ασχέτως ηλικιακής ομάδας και αιτιών, η στυτικής δυσλειτουργία στον άνδρα αποτελεί μεγάλο ψυχικό φορτίο που πλήττει την λειτουργικότητάτου τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε επαγγελματικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Νιώθει ευάλωτος και ανήμπορος, ενώ ενδέχεται να μπει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που μειώνουν την αυτοεικόνα και αυτοπεποίθησή του, κρατώντας τον μακριά από τη χαρά μιας υγειούς σεξουαλικής ζωής.

Τα τελευταία 50 χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες που διεξάγονται στοχεύουν στην αναγνώριση, την ερμηνεία και το συσχετισμό αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας, με στόχο την εύρεση άμεσης αποκατάστασης και θεραπεία της. Η εισαγωγή της σιλδεναφίλης (viagra) το 1998 στην αγορά, η σύγχρονη θεραπεία με κρουστικά κύματα που εγγυάται περισσότερα και μόνιμα αποτελέσματα αλλά και οι πολλά υποσχόμενες υπό διερεύνηση θεραπείες με βλαστοκύτταρα , έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στον άνδρα που αναζητά λύση για το πρόβλημά του.


ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± γονιδια

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την μελέτη των αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας, δεν υπάρχουν αρκετά βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με το συσχετισμότης, με συγκεκριμένους γονιδιακούς παράγοντες, εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της απαιτητικής μεθοδολογίας δείγματος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρόλα αυτά, τον Οκτώβριο του 2018 δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Academy Sciences,η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που βρήκε το ανθρώπινο γονιδίωμα που συσχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία! Η μελέτη αυτή είχε δείγμα 36.649 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με προβλήματα στύσης, εξαιτίας οργανικών παραγόντων και είχαν επισκεφτεί γιατρό προκειμένου να λάβουν θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας του δείγματος ήταν 61 ετών και διεξήχθη από το Γενετικό Επιδημιολογικό Κέντρο Έρευνας Ενηλίκων (GERA). Στη συνέχεια οι επιστήμονες επικύρωσαν τα ευρήματά τους, μέσω της της αντιγραφής της συσχέτισης της ανάλυσης με μια ανεξάρτητη εξωτερική ομάδα, 222.358 ανδρών, από τη «Βιοτράπεζα» του Ηνωμένου Βασιλείου.


ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± γονιδια

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μικρό τμήμα (rs17185536-Τ) στο χρωμόσωμα 6, κοντά στο γονίδιο SIM 1, το οποίο φάνηκε να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας! Το συγκεκριμένο γονίδιο που βρίσκεται στον παρακοιλιακό πυρήνα του υποθαλάμου και της μέσης αμυγδαλής, κωδικοποιεί έναν μεταγραφικό παράγοντα ο οποίος ενεργοποιείται στην οδό της μελανοκορτίνης και της λεπτίνης, ορμόνες που έχουν βρεθεί να συμμετέχουν στο βάρος σώματος και στη σεξουαλική λειτουργία. Έρευνες πάνω στην μελανοκορτίνη, έχουν δείξει πως μετά από χορήγηση αγωνιστών της ορμόνης αυτής στο νωτιαίο μυελό και εγκέφαλο, ενεργοποιείται ο μηχανισμός στύσης. Για πρώτη φορά λοιπόν παρουσιάζονται γενετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στο στη δυσλειτουργία της φυσιολογίας της στύσης. Ο υπεύθυνος της έρευνα δήλωσε πως ο εντοπισμός του πρώτου γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, διότι ανοίγει την πόρτα για έρευνες σε νέες γενετικές θεραπείες.

Όντως τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την ανάγκη για περεταίρω έρευνα του τμήματος στο γονίδιο SIM 1, προκειμένου να αναπτυχθούν νέοι τρόποι θεραπείας για το στυτικό πρόβλημα του άνδρα!


Παπαδόπουλος Περικλής

Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ


πηγή: Kaiser Permanente. (2018, October 8). First genetic risk factor for erectile dysfunction identified. ScienceDaily. Retrieved October 28, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181008183357...