Διατροφή & Ανδρική Σεξουαλική Λειτουργία

Κοινοποιήση:

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± διαÏÏοÏη και ΣÎÎÎÎ¥ÎÎÎÎΠΥÎÎÎÎ

Οι ανδρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες αναφέρονται στην σωματική (physical) και ψυχολογική αδυναμία του άνδρα να επιτύχει σεξουαλική ικανοποίηση και περιλαμβάνουν την στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη/καθυστερημένη/ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, με τις περισσότερες έρευνες να εστιάζουν και στον υπογοναδισμό (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης). Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες γίνονται συχνότερες και επικρατούν στον άνδρα με την πάροδο των χρόνων, με την διατροφή να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνιση και διατήρηση αυτών των δυσλειτουργιών μέσω της συννοσηρότητας με άλλες παθολογικές ασθένειες.

Αποτελέσματα ερευνών την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει πως η υιοθέτηση μια υγιεινούς διατροφής και συστηματικής άσκησης αποτελούν το βασικό εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, ασθένειες που έχουν συνδεθεί με σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καταλήγοντας στο εύλογο συμπέρασμα πως μέσα από αυτή τη συσχέτιση όταν υιοθετεί μια διατροφή και αθλείσαι προλαμβάνεις σεξουαλικά προβλήματα.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± διαÏÏοÏη και Ïγεια

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018, στο Sexual Medicine, μελέτησε και ανέδειξε το θετικό αντίκτυπο από υπάρχουσες δημοφιλείς διατροφές στην σεξουαλική αλλά και γενικότερη υγεία του άνδρα. Για τη μελέτη των σεξουαλικών δυσλειτουργιών σε σχέση με ασθένειες και διατροφικές συνήθειες χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από άλλες έρευνες που είχαν δημοσιευτεί από το 1977 έως το 2017 και είχαν ως λέξεις κλειδιά:διατροφή, διατροφικά πρότυπα, στυτική δυσλειτουργία, υπογοναδισμό, χαμηλή τεστοστερόνη και ανδρική υπογονιμότητα.

Τα αποτελέσματα τα έδειξαν πως:

 • Οι πιο ευεργετικές δίαιτες είναι:
 • Μεσογειακή διατροφή, που είχετο χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.
 • Παλαιολιθική διατροφή που έδειξε χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και πολύποδα παχέος εντέρου.
 • Vegeterian & vegan με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του
 • και του μαστού, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± διαÏÏοÏη και ΣÎÎÎÎ¥ÎÎÎÎΠΥÎÎÎÎ

 • Η πιο ισορροπημένη διατροφή θεωρείται η Μεσογειακή που φαίνεται να βελτιώνει ή τουλάχιστον να μειώνει την εξέλιξή της στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ η σταδιακή απώλεια βάρους, μέσω χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλών θερμίδων, μειώνει τα συμπτώματα στυτική δυσλειτουργίας σε παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες.
 • Άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο και στυτική δυσλειτουργία όταν τοποθετήθηκαν στο γκρουπ με την μεσογειακή δίαιτα (ως μοναδικό μέσο διατροφής) μετά από 2 χρόνια, το 37% είχε αποκαταστήσει προβλήματα στύσης σεσχέση με την ομάδα ελέγχου που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%.
 • Δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες σε παχύσαρκους και υπέρβαρους άνδρες, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.
 • Η υιοθέτηση υγιεινότερων τρόπων διατροφής έχει συνδεθεί με καλύτερη ποιότητα σπέρματος και κατά συνέπεια μικρότερης πιθανότητας ανδρικής υπογονιμότητας.Αν και ανδρική υπογονιμότητα δεν θεωρείται σεξουαλική δυσλειτουργία, προκαλεί σημαντικό ψυχοκοινωνικό και οικογενειακό άγχος στους άνδρες, που εμφανίζουν συνήθως προβλήματα στύσης.

Συνοψίζοντας, η διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την γενικότερη υγεία και μέσω συννοσηρότητας με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζουν την σεξουαλική λειτουργικότητα.

Παπαδόπουλος Περικλής

Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: La, J., Roberts, N. H., & Yafi, F. A. (2018). Diet and Men’s Sexual Health. Sexual Medicine Reviews, 6(1), 54–68.