Μπορείς να αποκτήσεις καινούργια κλειτορίδα στη Σουηδία

Κοινοποιήση:

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες, ασχολούνται κυρίως με το μέγεθος του πέους, με το να το μεγαλώσουν, να το παχύνουν, να του βάλουν ειδικό μηχανισμό (πεϊκή πρόθεση) όταν αυτό πια δεν λειτουργεί, για να μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ικανοποιητική στύση και ο άνδρας επιτέλους να ευχαριστηθεί την σεξουαλική του ζωή.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Καιρός ήταν να ασχοληθούν οι επιστήμονες σοβαρά και με το γυναικείο φύλο, καθώς υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας δυστυχώς, κορίτσια μικρά και μεγάλα, γυναίκες που έχουν υποστεί το μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής, που προσβάλλει όχι μόνο τη γυναικεία υπόσταση αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα η κλειτοριδεκτομή έχει ποινικοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις Αφρικανικές χώρες, αν και δεν φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε 29 χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη και την έκθεση της UNICEF και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), προκύπτει ότι σε όλο τον κόσμο:

  • περίπου 150 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ακόμη 2 εκατομμύρια
  • πάνω από 133 εκατομμύρια γυναίκες υπόκεινται σε αυτό το μαρτύριο
  • 3 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο.

Τι είναι η κλειτοριδεκτομή;

Πρόκειται για τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας, με εκτομή, δηλαδή αφαίρεση μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα γίνεται και συρραφή της σχισμής και στένεμα της εισόδου του κόλπου. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, πολλά μικρά κορίτσια πεθαίνουν επιτόπου, λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας, τον αφόρητο πόνο ή και τις επιπλοκές από τις μολύνσεις που ακολουθούν, εφόσον δεν χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και πολλές φορές τα "χειρουργικά εργαλεία" δεν είναι άλλα παρά κοφτερές μυτερές πέτρες, μαχαίρια που δεν έχουν αποστειρωθεί, με δυο λόγια, εργαλεία που κάθε άλλο παρά χειρουργικά είναι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αυτουργοί είναι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που και εκείνες είχαν υποστεί το ίδιο βασανιστήριο όταν ήταν μικρές. Πρόκειται για μία μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» που υποδηλώνει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό σύζυγο του κοριτσιού.

Οι συνέπειες δεν είναι μόνο ότι η γυναίκα δεν μπορεί να απολαύσει την σεξουαλική της ζωή, εφόσον το μόνο που μπορεί να αισθανθεί πλέον είναι ο έντονος πόνος. Μία εξίσου σημαντική συνέπεια είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να μείνει έγκυος, ενώ και ο τοκετός είναι πολύ πιο επώδυνος και επικίνδυνος και για την εγκυμονούσα αλλά και για το παιδί, καθώς τα γεννητικά της όργανα εσωτερικά μπορεί να είναι άθικτα, εξωτερικά όμως είναι κατακρεουργημένα.

Ιστορική αναδρομή επανορθωτικών επεμβάσεων

Η μέθοδος της ανασυγκρότησης της κλειτορίδας αναπτύχθηκε στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια, ενώ και στην Αμερική έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες. Υπάρχουν ήδη 5.000 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στα γεννητικά όργανα γυναικών που έχουν ακρωτηριαστεί με καλά αποτελέσματα. Στο 98 % έχουν μειωθεί ο πόνος και έχει βελτιωθεί η ικανότητα επίτευξης οργασμού, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες. Ο Δρ. Hannes Sigurjónsson, μελέτησε την ανοικοδόμηση κλειτορίδας στο Άμστερνταμ, προσπαθώντας να την τελειοποιήσει αλλά και να ανοίξει το δρόμο στις συγκεκριμένες επεμβάσεις στη Σουηδία.

Η πρώτη αναπλαστική επέμβαση κλειτορίδας στην Σουηδία

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Σουηδικής ιατρικής κοινότητας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Solna έγινε και μάλιστα με επιτυχία, η πρώτη επανορθωτική, αναπλαστική επέμβαση κλειτορίδας. Σίγουρα όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι γιατροί, είναι η αρχή για να μπορέσει η κάθε γυναίκα που έχει κακοποιηθεί, να φτιάξει τη ζωή της και να μπορεί να νιώθει πιο φυσιολογική γυναίκα.

Ο Δρ. Hannes Sigurjónsson, που έκανε την πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση στη Σουηδία όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κλειτοριδεκτομής, η κλειτορίδα δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς, καθώς καταστρέφεται μόνο το εξωτερικό μέρος της, το τμήμα δηλαδή που είναι ορατό. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι νευρικές απολήξεις εξακολουθούν και υπάρχουν εφόσον εκτείνονται πιο βαθιά στο σώμα. Στη μέθοδό του λοιπόν, αφαιρεί προσεκτικά τον ουλώδη ιστό, προσπαθώντας να αποκαλύψει το μέρος της κλειτορίδας που είναι ακόμα εκεί, να το μετακινήσει προς τα εμπρός και να το βάλει στη θέση του. Πιο απλά, προσπαθεί να «αποκαλύψει» το κομμάτι που υπάρχει εσωτερικά στον οργανισμό. Σε ακόμα πιο δύσκολες περιπτώσεις όπου έχουν καταστρέψει και το άνοιγμα του κόλπου με συρραφή, εκείνοι που κατακρεούργησαν τη γυναίκα, χρειάζεται να ανοίξει ξανά την είσοδο του κόλπου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην επανορθωτική χειρουργική των γεννητικών οργάνων;

Σύμφωνα με διαθέσιμες έρευνες, η αιμορραγία και οι λοιμώξεις είναι οι πιο κοινές επιπλοκές που επηρεάζουν περίπου 3-5% των γυναικών. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, όχι μόνο νιώθουν λιγότερο πόνο αλλά αρχίζουν και αποκτούν περισσότερη αίσθηση στην ανακατασκευασμένη κλειτορίδα τους. Πιο συγκεκριμένα, κάτω από το 5% αισθάνεται ακόμα πόνο στα γεννητικά όργανα, κατά πολύ μειωμένο όμως, από ότι πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Βέβαια υπάρχουν πάντα κίνδυνοι επιπλοκών, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, και προφανώς ενημερώνονται οι ασθενείς για το θέμα αυτό.

Μπορεί μία γυναίκα να ανακάμψει πλήρως, αφού τα γεννητικά της όργανα είναι ακρωτηριασμένα;

Ο Δρ. Hannes Sigurjónsson υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να αναδημιουργήσει κάτι κάποιος όταν έχει αποκοπεί και πεταχτεί μακριά. Μπορεί όμως να αναδημιουργήσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί δηλαδή να ανοίξει και πάλι τον κόλπο και να αναδημιουργήσει την κλειτορίδα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναδημιουργήσει τα μικρά χείλη.

Θα είναι δυνατόν αυτές οι γυναίκες να ανακάμψουν πλήρως στο μέλλον;

"Η μέθοδος αναπτύσσεται, εξελίσσεται και γίνεται όλο και καλύτερη με το χρόνο, την έρευνα και την εμπειρία. Αλλά πάντα θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν τα ακρωτηριασμένα γεννητικά όργανα στο 100%", όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Υπάρχει ψυχολογική βοήθεια στις γυναίκες αυτές;

Οι γιατροί που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη επέμβαση, θεωρούν αναγκαία την συνεργασία πολλών ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση γυναικών και κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Μάλιστα, θεωρούν ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αποκατάστασης και θεραπείας, καθώς η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο ένα βήμα στο δρόμο της γυναίκας προς την ανάκαμψη, τόσο λειτουργικά όσο και ψυχικά. Το ψυχολογικό μέρος είναι μεγάλης ζωτικής σημασίας. Σίγουρα πρόκειται για μια νέα μέθοδος και ένα νέο πεδίο, που χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα.

Η συνεργασία όμως από πλαστικούς χειρουργούς, γυναικολόγους, σεξοθεραπευτές και ψυχοθεραπευτές είναι αναγκαία. Μόνο με μια διεπιστημονική προσέγγιση οι γυναίκες μπορούν να δουν βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους και να βιώσουν λιγότερο πόνο, όχι μόνο στη σεξουαλική τους ζωή αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσουν και να "τακτοποιήσουν" τα ψυχικά τους τραύματα που επίσης έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο ψυχικό πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητα, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη ίδια τη σχέση με τον εαυτό μας αλλά και την εμπιστοσύνη ακόμα και σε άτομα που "μας αγαπάνε".

Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ζήτηση για αυτή την επέμβαση;

Υπάρχουν 38.000 γυναίκες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και ζουν στη Σουηδία, όπου 7.000 από αυτές είναι παιδιά. Μάλιστα, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας εκτιμά ότι 19.000 γυναίκες βρίσκεται στην ζώνη κινδύνου να ακρωτηριαστούν σύντομα, καθώς προέρχονται από κράτη που η κλειτοριδεκτομή επιβάλλεται.

Σίγουρα λοιπόν, η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί καινοτομία, καθώς γυναίκες όχι μόνο από τη Σουηδία, αλλά από όλο τον κόσμο που ζητούν να πάρουν πίσω ή ακόμα πιο σωστά, να γνωρίσουν και εκείνες την σεξουαλική απόλαυση, διώχνοντας τον πόνο μακριά, μπορούν να αποκαταστήσουν και πάλι τα γεννητικά τους όργανα και να αισθανθούν γυναίκες, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή τους!

Έτσι λοιπόν, η ζήτηση για αυτού του είδους χειρουργικών επεμβάσεων θα είναι τεράστια, αν και καλύτερα θα ήταν να προλάβουμε το "κακό" και όχι να μπαίνουμε στη διαδικασία να το "θεραπεύουμε" στην πορεία.

Μαρίνα Μόσχα

https://marinamoscha.wordpress.com/ - https://www.facebook.com/marinamoscha