Νέο χάπι για την πρόωρη εκσπερμάτιση!

Κοινοποιήση:

H εκσπερμάτιση φωτογραφίζει την ολοκλήρωση της ανδρικής σεξουαλικής απόλαυσης και σηματοδοτεί την κορύφωση του άνδρα που ευχαριστήθηκε και ικανοποιήθηκε από την ηδονή που του προσέφερε η σεξουαλική σύντροφός του. H πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες μαζί με τη στυτική δυσλειτουργία (εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών) και προκαλεί έντονη δυσφορία τόσο στον άνδρα όσο και στην σύντροφο, υπονομεύοντας την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό του Sexual Medicine, μελέτησε την ασφάλεια ενός νέου φαρμάκου με την ονομασία κλιγκοσιμπάνη (cligosiban), το οποίο δρα ως ανταγωνιστής της οξυτοκίνης, σταματά δηλαδή τη δέσμευση της συγκεκριμένης ορμόνης από τα κύτταρα. Από προηγούμενες έρευνες έχει βρεθεί πως η οξυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης) εμπλέκεται στον αντανακλαστικό μηχανισμό της εκσπερμάτισης. Τα επίπεδά της στο αίμα αυξάνονται κατά τη διάρκεια της διέγερσης και κορυφώνονται κατά τον οργασμό του άνδρα.
Το νέο φάρμακο εισχωρεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ σε προηγούμενη έρευνα (σε ποντίκια), έδειξε πως ρυθμίζει τη δέσμευση οξυτοκίνης σε τμήμα του εγκεφάλου με την ονομασία πυρήνας μονήρους δεσμίδας (nucleus tractus solitarii), το οποίο βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου (brainstem) που είναι υπεύθυνο για τις αυτόνομες για την επιβίωση διαδικασίες .
Στην έρευνα συμμετείχαν 88 άνδρες, ηλικίας 18-45 ετών, από τους οποίους οι 20 ήταν στην ομάδα ελέγχου (έλαβαν εικονικό φάρμακο-placebo). Η αξιολόγηση της ασφάλειας και της φαρμακοκινητικότητας (πώς κινείται το φάρμακο μέσα στο σώμα μετά την πορεία του χρόνου) της κλιγκοσιμπάνης, έγινε μέσα από τη μελέτη των επιπέδων της ουσίας στο πλάσμα του αίματος και του σπέρματος, σε δοσολογίες 100, 400, 800, 1200, 1600 και 2400 mg.
Το φάρμακο αποδείχθηκε να είναι ασφαλές και χωρίς σημαντικές παρενέργειες (για δοσολογίες μέχρι 2.400 mg), ενώ σε προηγούμενη μελέτη βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό, αφού ο χρόνος των συμμετεχόντων βελτιώθηκε έως και 4 φορές περισσότερο!
Μετά την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή, αναμένεται σύντομα νέα κλινική δοκιμή του φαρμάκου με σκοπό να κυκλοφορήσει μελλοντικά στο εμπόριο.

Παπαδόπουλος Περικλής Msc Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Πηγή: Muirhead, G. J., Osterloh, I. H., Whaley, S., & van den Berg, F. (2019). Pharmacokinetics, Safety, and Tolerability of Multiple Doses of the Novel Oxytocin Receptor Antagonist Cligosiban in Development for Premature Ejaculation: Two Randomized Clinical Trials in Healthy Subjects. The journal of sexual medicine, 16(2), 213-222.