Να μοιραστώ με τον σύντροφό μου τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μου;

Κοινοποιήση:

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι νοητές εικόνες και σενάρια με σεξουαλικό περιεχόμενο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς σεξουαλικότητας των ανθρώπων. Συνήθως οδηγούν στην ερωτική επιθυμία, διέγερση, την σεξουαλική δραστηριότητα. Από την εφηβεία κιόλας τα άτομα ξεκινούν να φαντασιώνονται το αντικείμενο του πόθου τους και μέσω αυτών ανακαλύπτουν το σώμα τους και τις προτιμήσεις τους. Αν και λειτουργούν ως διεγερτικό στην σεξουαλική δραστηριότητα, τα σενάρια και οι εικόνες που το άτομο φαντασιώνεται δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα ήθελε να βιώσει στην πραγματικότητα, δηλαδή δεν υπάρχει πάντα η ανάγκη πραγματοποίησης του φαντασιακού περιεχομένου.

Μέχρι την δεκαετία του 1950 στις σεξουαλικές φαντασιώσεις είχε αποδοθεί αρνητική χροιά και οι κλινικοί τις αντιμετώπιζαν ως ενδείξεις ενός μεγάλου εύρους ψυχοπαθολογιών. Αυτό συνέβαινε επειδή οι πληροφόρηση σχετικά με τις φαντασιώσεις προερχόταν από άτομα που βρίσκονταν σε θεραπευτική διαδικασία και οι κλινικοί ήταν πιο πιθανό να εξέταζαν τις φαντασιώσεις από την σκοπιά ψυχοπαθολογικών μοντέλων. Οι σύγχρονοι ερευνητές της σεξουαλικότητας όμως, αντιμετωπίζουν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις με θετικό πρόσημο. Αυτό βασίζεται στο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας υγιής τρόπος έκφρασης σεξουαλικών σκέψεων του ατόμου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σχέση του. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις σχετίζονται με υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης και δραστηριότητας και με πιο θετικές στάσεις απέναντι στην σεξουαλικότητα, αλλά αποκτούν την υπόσταση της διαταραχής όταν γίνονται υποχρεωτικές, καταναγκαστικές, συνοδεύουν ή προκαλούν σεξουαλική διαταραχή και επιφέρουν σημαντική δυσφορία ή βλάβη στο άτομο.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± sexual fantasyΤόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και αναφέρουν παρόμοια επίπεδα διέγερσης, θετικών και αρνητικών συναισθημάτων από την εμπειρία των φαντασιώσεων. Το ακριβές περιεχόμενο των φαντασιώσεων ποικίλει ανάμεσα στα άτομα και εξαρτάται από εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα του κάθε ατόμου. Τα ερωτικά σενάρια των φαντασιώσεων όμως σε γενικές γραμμές είναι παρόμοια ανάμεσα στα φύλα και περιλαμβάνουν την αναβίωση μιας πολύ διεγερτικής σεξουαλικής εμπειρίας, την φαντασίωση σεξουαλικής δραστηριότητας με τον τωρινό σύντροφο και φαντασίωση σεξουαλικής δραστηριότητας με άλλον σύντροφο. Αν και ως επί το πλείστον η θεματολογία των φαντασιώσεων είναι παρόμοια, αυτό που διαφέρει είναι η υπόσταση που τους δίνεται. Οι γυναίκες αναφέρουν περισσότερο συναισθηματικό και ρομαντικό περιεχόμενο ενώ οι άνδρες αναφέρουν περισσότερο σαφή σεξουαλικό περιεχόμενο. Επιπλέον, οι γυναίκες παίρνουν πιο συχνά παθητικούς ρόλους στις φαντασιώσεις τους σε σχέση με τους άνδρες, αλλά εστιάζουν περισσότερο στη δική τους επιθυμία και ικανοποίηση κατά την φαντασίωση.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± thinking about sexΣτα πλαίσια την ερωτικής σχέσης, τα άτομα αναφέρουν λιγότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις σε σχέση με τα ελεύθερα άτομα. Η παντελής έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων όμως συνδέεται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες καθώς μπορεί να υποδεικνύει μεγαλύτερα σεξουαλικά και σχεσιακά προβλήματα. Κάποιες φορές οι φαντασιώσεις μπορεί να προβάλουν τις επιθυμίες του ατόμου από την σχέση και τον σύντροφό του. Κάποιες άλλες φορές μπορεί να εξυπηρετούν την έμμεση ικανοποίηση του ατόμου από ένα τρίτο πρόσωπο εκτός της σχέσης, χωρίς πρακτικά να προδίδει τον ερωτικό του σύντροφο. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται περισσότερο στις μακροχρόνιες σχέσεις. Ένα ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το εάν είναι επιθυμητό να αποκαλύπτουμε τις φαντασιώσεις μας στον σύντροφό μας.

Η αποκάλυψη των σεξουαλικών φαντασιώσεων στον σύντροφο είναι κάτι που ενδείκνυται όταν οι σεξουαλικοί ρόλοι του ζευγαριού είναι ανοικτοί έτσι ώστε να μπορούν να μιλούν και να εκφράζονται ελεύθερα σε ένα ασφαλές περιβάλλον σεβασμού. Η αρνητική επιρροή της αποκάλυψης στην σχέση εξαρτάται από το εάν ο σύντροφος είναι δεκτικός και μπορεί να κατανοήσει αυτά που πρόκειται να ακούσει χωρίς να σοκαριστεί, να δυσανασχετήσει ή να προσβληθεί ο ηθικός του κώδικας. Επιπλέον, η σεξουαλική φαντασίωση θα πρέπει να μένει στα πλαίσια του σεξουαλικού παιχνιδιού και να μην εκλαμβάνεται ως πραγματικότητα. Επομένως ο σύντροφος θα πρέπει να είναι σε θέση να αφήσει τις φαντασιώσεις εκεί που ανήκουν, στην σεξουαλική επαφή δηλαδή, και να μην προσπαθήσει να τις εκλογικεύσει. Η προβληματική πλευρά των σεξουαλικών φαντασιώσεων έρχεται όταν το άτομο αποσύρεται από την επαφή με τον σύντροφο επειδή απολαμβάνει περισσότερο την διέγερση και τον οργασμό μέσω των φαντασιώσεών του που αποκτούν εμμονικό χαρακτήρα.

Καλλιόπη Κουρτίδου

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.