Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Κοινοποιήση:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη γιορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη, σε όλη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη πάνω από 100.000 άνδρες στην Ευρώπη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κρίμα, να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή μας από μία ασθένεια που αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων. Για την έγκαιρη διάγνωση όμως χρειάζεται οι άνδρες που βρίσκονται στα 50 χρόνια τους και πάνω να κάνουν την ετήσια επίσκεψη στον ουρολόγο τους κάνοντας όχι μόνο δακτυλική εξέταση του προστάτη αλλά και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA).
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερα απαντώμενο νεόπλασμα στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η ηλικία, η εθνικότητα και η κληρονομικότητα.

"Η νόσος της τρίτης ηλικίας"

Αποτελεί νόσο της τρίτης ηλικίας, με τη συχνότητά του προοδευτικά να αυξάνεται έτσι ώστε το 90% των ανδρών ηλικίας 90 ετών να έχουν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις καρκίνου του προστάτη.

 • Άνδρες που έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος έχει νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, έχουν τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν κι αυτοί.
 • Άνδρες που έχουν δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν νοσήσει, ο σχετικός κίνδυνος μπορεί να εντεκαπλασιαστεί.
 • Η μαύρη φυλή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, αντίθετα από τους Ασιάτες που έχουν τα μικρότερα ποσοστά νόσησης.

Διάγνωση

Επειδή η νόσος δε δίνει συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, η διάγνωσή της γίνεται μέσω του ετήσιου προληπτικού ελέγχου με μέτρηση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA) και της δακτυλικής εξέτασης. Το PSA είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στα προστατικά κύτταρα. Η τιμή του και μόνο δεν μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ή όχι καρκίνος του προστάτη, διότι δεν αυξάνεται μόνο στην κακοήθεια, αλλά και στην υπερπλασία ή στη φλεγμονή του αδένα.
Βέβαια όσο υψηλότερη είναι η απόλυτη τιμή του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου. Σε συνδυασμό με την ψηλάφηση του αδένα από το ορθό για την ανίχνευση ψηλαφητικά κάποιας σκληρίας, μπορεί ο ουρολόγος να εκτιμήσει την πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας. Άνδρες για τους οποίους τίθεται υποψία καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να υποβληθούν σε διορθική βιοψία του αδένα καθώς είναι η μόνη εξέταση που θα θέσει τη διάγνωση του καρκίνου.

Θεραπεία

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άντρα, αλλά αν διαγνωσθεί στα αρχικά του στάδια τότε θεραπεύεται πλήρως!

 • Σήμερα, η πλέον διαδεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η ριζική προστατεκτομή. Μπορεί να γίνει ανοικτά, με τομή κάτω από τον οφαλό ή με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Καμμία από τις τεχνικές δεν διαφέρει των άλλων όσον αφορά το ογκολογικό αποτέλεσμα ή τις πιθανές επιπλοκές. Ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι η εμπειρία του χειρουργού.
 • Εναλλακτικά της χειρουργικής αντιμετώπισης έχουμε την ακτινοβολία (βραχυθεραπεία ή εξωτερική) με σχεδόν συγκρίσιμα αποτελέσματα.
 • Ο ευνουχισμός (χειρουργικός ή φαρμακευτικός) εφαρμόζεται μόνο σε μεταστατική νόσο.


Θεραπευτικές επιλογές κατά του καρκίνου του προστάτη και σεξουαλική δυσλειτουργία

Αν και ο καρκίνος του προστάτη δεν επιδρά άμεσα στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, εντούτοις όλες οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπισή του προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.

 • Η ριζική προστατεκτομή (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) προκαλεί στυτική δυσλειτουργία σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25%75% ανάλογα της τεχνικής και της εμπειρίας του χειρουργού.
 • Η ακτινοβολία (εξωτερική ή με τη μορφή της βραχυθεραπείας) επίσης προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στον ίδιο βαθμό με τη ριζική προστατεκτομή.
 • Ακόμα και οι νεώτερες ελάχιστης επεμβατικότητας θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη (κρυοθεραπεία, εστιαζόμενοι υπέρηχοι υψηλής έντασης) εμφανίζουν ίδια ή και χειρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας.
 • Τέλος, ο ανδρογονικός αποκλεισμός, ο φαρμακευτικός δηλαδή ευνουχισμός, καταργεί τόσο τη στύση, όσο και την ερωτική επιθυμία.

Ο καρκίνος του προστάτη δεν αποτελεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Στη σημερινή εποχή το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους, όπου ο καθένας εφαρμόζεται ανάλογα με τις ενδείξεις του. Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας μετά από θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

 • φάρμακα από το στόμα (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη), Η χρήση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 αποτελεί τη ευρύτερα χρησιμοποιούμενη θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας μετά από ριζική προστατεκτομή. Η αποτελεσματικότητά της φτάνει το 71% εφόσον έχουν διατηρηθεί και τα δύο αγγειονευρώδη δεμάτια του πέους. Στην ατυχή περίπτωση που δεν ήταν δυνατή η διατήρηση κανενός από τα δύο τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει μέχρι και στο 15%. Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό, η λήψη να είναι καθημερινή και το χρονικό διάστημα μέχρι να μπορέσει ο ασθενής να αποκτήσει πάλι την αυθόρμητη στύση του μπορεί να φτάσει και τους 18 μήνες.
 • ενδοπεϊκές ενέσεις αγγειοδραστικών παραγόντων (αλπροσταδίλη, παπαβερίνη, φαιντολαμίνη),
 • συσκευές κενού, οι οποίες αν και έχουν ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 80%, εντούτοις δε χρησιμοποιούνται τόσο συχνά στην πράξη.
 • η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων αποτελεί αποτελεσματική και αξιόπιστη θεραπεία, με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 85%. Πρόκειται για ασφαλή μέθοδο, εφαρμόζεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και μέχρι να ανακτήσει ο ασθενής τις πρωινές αυθόρμητες στύσεις του. Μειονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας αποτελούν ο πόνος στην περιοχή της ένεσης και η πιθανότητα εμφάνισης πριαπισμού.

Καρκίνος του προστάτη και ποιότητα ζωής

Ο καρκίνος του προστάτη σήμερα είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία και οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία ζουν για πολλά χρόνια μετά. Η ποιότητα ζωής λοιπόν των ασθενών αυτών και κατ’ επέκταση των συντρόφων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, αποκτά μεγάλη σημασία. Ο άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του μετά τη θεραπεία του δε θα πρέπει να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης. Αντίθετα, με τη σωστή καθοδήγηση θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει τον πόλεμο και το δικαίωμα στη σεξουαλική του επανένωση με τη σύντροφό του.