Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν κολεόσπασμο;

Κοινοποιήση:

Ο κολεόσπασμος ανήκει στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες του πόνου (διαταραχή του γεννητικού-πυελικού πόνου και της διείσδυσης) και χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την κολπική διείσδυση αδύνατη. Στον γενικό πληθυσμό περίπου μία στις εκατό γυναίκες εμφανίζει κολεόσπασμο, αν και πιο σύγχρονες έρευνες τοποθετούν την επιδημιολογία στο 2-4%. Αυτή η σεξουαλική δυσλειτουργία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την ευημερία τόσο της γυναίκας όσο και του ζευγαριού, δημιουργώντας αρνητικές σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ο σύντροφος μπερδεύεται βλέποντας πως εκείνη επιθυμεί την διείσδυση αλλά ταυτόχρονα κλείνει ο κόλπος της και οι αντιδράσεις του είναι καίριας σημασίας για την διατήρηση, επιδείνωση ή βελτίωση της δυσλειτουργίας.

Χρονικά, ο κολεόσπασμος δεν είναι μία νέα δυσλειτουργία. Πρώτος ο Trótula de Salerno περιέγραψε μία πάθηση με αυτά τα χαρακτηριστικά το 1547. Το 1834 ένας Γάλλος γιατρός έδωσε στην διδακτορική του διατριβή την πρώτη ιατρική περιγραφή του προβλήματος, αυτού που αποτρέπει την συνουσία. Το 1861 ο J. Marion Sims, Αμερικάνος γυναικολόγος, έδωσε τα πυρηνικά στοιχεία του ορισμού του κολεόσπασμου, τα οποία χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα για την διάγνωση αυτής της δυσλειτουργίας. Επομένως, αν και η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία υφίσταται, απασχολεί και προβληματίζει την ιατρική και την ψυχολογία εδώ και αιώνες, συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι σήμερα. Αξίζει λοιπόν να εστιάσουμε στους παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση της δυσλειτουργίας αυτής.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± women sexual painΈρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Marital therapy τον Ιούλιο του 2018 επιχείρησε να βρει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον κολεόσπασμο. Το δείγμα ήταν 120 γυναίκες από 18 έως 44 ετών, εκ των οποίων οι 40 είχαν διαγνωσθεί με πρωτοπαθή κολεόσπασμο και οι 80 δεν είχαν διάγνωση κολεόσπασμου, λειτουργώντας έτσι ως ομάδα ελέγχου. Τα κυριότερα ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες με κολεόσπασμο, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, παρουσίαζαν μεγαλύτερη αποφυγή της σεξουαλικής επαφής και εξέφραζαν περισσότερες φοβίες γύρω από την σεξουαλική επαφή ή την διείσδυση. Ακόμη, είχαν εντονότερες πεποιθήσεις πως θα χάσουν τον έλεγχο (οι γυναίκες αυτές ήταν 20 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κολεόσπασμο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου) ή πως θα πάθουν κρίση πανικού εάν κάνουν σεξ και μεγαλύτερο φόβο πως θα τραυματίσουν τον κόλπο τους ή θα αιμορραγήσουν εάν προβούν σε διείσδυση. Παρόμοια ευρήματα έχουν φανεί και σε άλλες έρευνες που καταδεικνύουν πως η αυξημένη καταστροφολογία γύρω από τον πόνο ή την αιμορραγία κατά την διείσδυση, μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο για την ανάπτυξη του κολεόσπασμου.

Επιπλέον, εξετάστηκε και το οικογενειακό πλαίσιο των γυναικών καθώς και το εάν οι γυναίκες έλαβαν σεξουαλική αγωγή. Βρέθηκε πως περισσότερο από τα τρία τέταρτα των γυναικών με κολεόσπασμο δεν πήραν καμία πληροφορία από το περιβάλλον τους μεγαλώνοντας σχετικά με το σεξ και περισσότερες από τις μισές γυναίκες του δείγματος με κολεόσπασμο ανέφεραν πως είχαν εκτεθεί σε αρνητικές στάσεις σχετικά με την σεξουαλικότητα για θρησκευτικούς λόγους.

ÃÂÃÂÿÃÂíûõÃÂüñ õùúÃÂýñàóùñ women psychotherapyΒλέπουμε επομένως την σημαντικότητα της σεξουαλικής αγωγής στην γυναίκα, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές πεποιθήσεις και οι φόβοι γύρω από την σεξουαλικότητα γενικότερα και την σεξουαλική δραστηριότητα ειδικότερα. Η κάθε γυναίκα οφείλει να γνωρίζει το σώμα της και να αγαπά τον εαυτό της χωρίς να στερείται την ηδονή του έρωτα. Για αυτόν τον λόγο, στις γυναίκες που αναζητούν την λύση για τον κολεόσπασμο στον χώρο μας προτείνεται το sex therapy, μέσα από το οποίο λαμβάνει χώρα η σεξουαλική αγωγή, ο επαναπροσδιορισμός των στρεβλών πεποιθήσεων γύρω από το σεξ και η ανάθεση ασκήσεων εξερεύνησης της σεξουαλικότητας. Λύση για τον κολεόσπασμο υπάρχει, αρκεί να την αναζητήσετε!

Καλλιόπη Κουρτίδου

Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτες Ι.Ψ.Σ.Υ.

Fadul, R., Garcia, R., Zapata-Boluda, R., Aranda-Pastor, C., Brotto, L., Parron-Carreño, T. and Alarcon-Rodriguez, R. (2018). Psychosocial correlates of vaginismus diagnosis: A case-control study. Journal of Sex & Marital Therapy, pp.1-23.