Οι ορμόνες ως προβλεπτικός παράγοντας καρδιαγγειακής νόσου

Κοινοποιήση:

Έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες πως πριν από την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων συγκριτικά με τους άνδρες. Επειδή όμως τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα μετά την εμμηνόπαυση, οι γιατροί υπέθεσαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις ορμόνες του σεξ στη γυναίκα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Την υπόθεση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, που ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 2.800 γυναικών. Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών της μελέτης, οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, το 5%, σχεδόν, εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο μέσα σε 5 χρόνια από την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα οιστραδιόλης, στις περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδά της λειτουργούσαν προστατευτικά και συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά. Οι κυρίαρχες ορμόνες της σεξουαλικότητας (τεστοστερόνη στον άνδρα, οιστρογόνα στη γυναίκα) επιδρούν με αντιθετικό τρόπο σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που είναι επιβλαβές για την υγεία, ενώ τα οιστρογόνα χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

Αν και ακόμα η μελέτη του συγκεκριμένου πεδίου είναι πολύ πρώιμη ως προς το να μπορεί να προταθεί η ορμονική υποκατάσταση ως θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, οι γιατροί μπορούν να αξιοποιήσουν τα έως τώρα ευρήματα για την ένταξη των ορμονικών εξετάσεων, ως μέσο για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η αρτηριακή πίεση ή η χοληστερόλη, ώστε να εμπλουτιστεί η διαγνωστική πορεία με έναν ακόμα προβλεπτικό παράγοντα.

Ηλίας Βασιλειάδης

Βιβλιογραφία

Zhao, D., Guallar, E., Ouyang, P., Subramanya, V., Vaidya, D., Ndumele, C. E.,& Budoff, M. J. (2018). Endogenous Sex Hormones and Incident Cardiovascular Disease in Post-Menopausal Women. Journal of the American College of Cardiology, 71(22), 2555-2566.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το Σεξ είναι Ασπίδα

Το σεξ κάνει καλό στη σωματική και στην...

Περισσότερα

Καρδιά και Σεξ

Καρδιά και Σεξ

Η «καρδιοπάθεια» που εμπλέκεται σε μεγάλ...

Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς Με στόχο την ενη...

Περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Όλα τα άρθρα για την Γυναικεία Σεξουαλικ...

Περισσότερα

Μεταβολικό σύνδρομο στη Γυναίκα

Μεταβολικό σύνδρομο στη Γυναίκα

Στο μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνονται...

Περισσότερα

Γυναίκα και Πρόληψη Σεξουαλικής Υγείας

Γυναίκα και Πρόληψη Σεξουαλικής Υγείας

Είναι σημαντικό για τη γυναίκα να συνειδ...

Περισσότερα

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Καθώς η γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπα...

Περισσότερα