Οι 10 προβληματισμοί και τα συμπεράσματα του 22ου Συνεδρίου της ESSM

Κοινοποιήση:


10 προβληματισμοί και συμπεράσματα του 22ου Συνεδρίου της EUROPEAN SOCIETY FOR SEXUAL MEDICINE

1. Ο ρόλος της τεστοστερόνης στη γυναίκα που βρίσκεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ως παράγοντας θεραπείας της σεξουαλικής διαταραχής της επιθυμίας της, αλλά και της κατάθλιψης που η γυναίκα βιώνει στην περίοδο αυτή της ζωής της.

2. Θεραπευτικοί προβληματισμοί στο ζευγάρι για τη σεξουαλική τους ζωή με τον άνδρα να ζητάει από τη σύντροφό του τη σεξουαλική εμπλοκή και άλλου άνδρα μεταξύ τους. Η γυναίκα μετά τις πρώτες υποχωρήσεις της σε αυτό το αίτημα του συντρόφου της, έδειξε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, με αποτέλεσμα το δίλημμα της θεραπευτικής προσέγγισης μεταξύ σεξουαλικής θεραπείας και αναζήτησης του δικού τους σεξουαλικού ρόλου ή θεραπεία επικοινωνίας και συναισθηματικής διαχείρισης.

3. Προβληματισμός για την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ως ανανέωση και σεξουαλική αφύπνιση η χρησιμοποίηση σεξουαλικών βοηθημάτων (sex toys) και χρήση πορνογραφικού υλικού.

4. Σημαντικό ενδιαφέρον στο συνέδριο αποτέλεσε η συσχέτιση και ο προβληματισμός χορήγησης ινδικής κάνναβης χωρίς THC, στο κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.

5. Η αντίθεση μεταξύ σεξουαλικής αποστροφής ή ασεξουαλικότητας σε γυναίκα 37 ετών, με σεξουαλικό τραύμα παιδικής ηλικίας, κακοποίησης από το μεγαλύτερο αδερφό της, ήταν ακόμα ένα ενδιαφέρον θέμα του συνεδρίου.

6. Οι παραφιλίες και ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπήκαν στο σκεπτικό των διαγνωστικών κριτηρίων ως προς το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο.

7. Η πρόωρη εκσπερμάτιση πάντα επίκαιρη και πρωταρχική στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες του άνδρα, φάνηκε «απογοητευμένη» από τις φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ φαίνεται να «επιστρέφουμε θεραπευτικά» σε «παλιές-σύγχρονες» λύσεις.

8. Η μονογαμία κυριάρχησε σε μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση των νέων κοινωνικών τάσεων στη ζωή του ζευγαριού ως «παλαιομοδίτικη», ανειλικρινής και ξεπερασμένη με την απιστία να παίρνει κεφάλι και το ζευγάρι να μην έχει το θάρρος να την ομολογήσει, δηλαδή ανοιχτές σχέσεις! (προχωρημένες αντιλήψεις…)

9. Η πορνογραφία και ο αυνανισμός μας προβλημάτισε θεματικά εάν αποτελεί μέρος της σεξουαλικής απόλαυσης ενός ανθρώπου και ο ρόλος της γυναίκας του συντρόφου απέναντι στη «σεξουαλική μοναξιά» του άνδρα.

10. Η συσχέτιση της σεξουαλικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το σώμα μας, προκειμένου να εκφραστεί μέσα στη σεξουαλική ζωή με το σύντροφό μας και η θεραπευτική προσέγγιση της σεξοθεραπείας (sex therapy), ως τρόπος προσέγγισης και αύξησης των σεξουαλικών φαντασιώσεων με σκοπό την αφύπνιση και το ενδιαφέρον του πόθου, της ηδονής και της σεξουαλικής απόλαυσης (οργασμός).Μαζί με τον εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Γιώργο Πάγκαλο, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σεξολογίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ