Είμαι «Sapiosexual»… γουστάρω το μυαλό σου!

Κοινοποιήση:

Σίγουρα, όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, τι είναι αυτό που πραγματικά μας ελκύει σε έναν σύντροφο. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε, ότι η εξωτερική εμφάνιση και η ομορφιά, μολονότι υποκειμενική για τον καθέναν από εμάς, αποτελεί το πρώτο «κλειδί» για τη σύναψη μίας ερωτικής σχέσης. Άλλοι πάλι, αν και παραδέχονται την αξία του εντυπωσιακού «φαίνεσθαι», ισχυρίζονται πως δεν αρκεί για να κρατήσει μία σχέση σταθερή μέσα στο χρόνο, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη σημασία στο χαρακτήρα και στην προσωπικότητα του συντρόφου, που επιθυμούν να έχουν στο πλευρό τους. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά «Την ομορφιά κάποια στιγμή τη βαριέσαι! Πρέπει να έχεις και κάτι να πεις μετά το σεξ!». Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι, ότι αυτό που ονομάζουμε «Χημεία» διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο ταίριασμα και στην κοινή πορεία μεταξύ των ανθρώπων.

Το να μπορεί κάποιος να ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά θέματα συζήτησης, από τον ίδιο του τον εαυτό μέχρι το κοινωνικό γίγνεσθαι, την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ηθική είναι σίγουρα ένα πολύ συναρπαστικό και σέξι χαρακτηριστικό. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή όπου ζούμε, που η ζωντανή ανθρώπινη εκφραστικότητα «πνίγεται» μπροστά στην εξύμνηση των νέων τεχνολογιών και οι άνθρωποι αποξενώνονται όλο και πιο πολύ, το να σου προσφέρει ένα άτομο προοπτική, το να σε ακούσει και να σε κάνει να νιώσεις, ότι να μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, μοιάζει αξία ανεκτίμητη. Όμως αρκεί αυτό; Μπορεί κάποιος ή κάποια που δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς να ασκήσει σεξουαλική επιρροή αποκλειστικά και μόνον μέσω του μυαλού του; Μήπως κάποια στιγμή, η κοινή κοσμοθεωρία δεν αποδεικνύεται αρκετή για να κρατήσει μαζί ένα ζευγάρι;

Ο όρος «Sapiosexual» είναι ένας νεολογισμός, που ήρθε στις μέρες μας για να καλύψει αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με το Cambridge Online Dictionary, η λέξη «Sapiosexual» προέρχεται από λατινικό επίθετο «sapien», που σημαίνει σοφός / έξυπνος και το «sexualis», που σημαίνει σεξουαλικός. Η έννοια αυτή, ενσωματώνει τις προτιμήσεις όλων εκείνων, που υποστηρίζουν ότι έλκονται σεξουαλικά αποκλειστικά από ευφυείς ανθρώπους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση ή για άλλου είδους χαρακτηριστικά. Εναργέστερα, τα Sapiosexual άτομα διεγείρονται ερωτικά από το νοητικό δυναμικό του συντρόφου τους και όχι από αυτή καθ’ αυτή τη σωματική έλξη και την επιδίωξη της σεξουαλικής επαφής. Μολονότι, η κατηγορία των «Sapiosexuals» δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα επίσημα ως ένα εναλλακτικό είδος σεξουαλικού προσανατολισμού, για πολλούς γίνεται περισσότερο αντιληπτή ως ένα είδος φετιχισμού.

Πρόκειται για σχέσεις ως επί το πλείστον Πλατωνικού θα λέγαμε χαρακτήρα, οι οποίες αναζωπυρώνονται μέσα από την πνευματικότητα και τον διάλογο, χωρίς να υπολογίζουν τη διαφορά ηλικίας, τη φυλή ή το φύλο. Σύμφωνα με τους μελετητές αυτής της τάσης, η ανάγκη για την ανεύρεση ενός «εγκεφαλικού εραστή» συναντάται και στα δύο φύλα, αν και εκτιμάται, ότι αυτό το χαρακτηριστικό κυριαρχεί περισσότερο στις γυναίκες, που εκφράζουν μεγαλύτερη προθυμία για εμπλοκή σε σχέσεις με ευφυείς άνδρες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Sapiosexuals μπορούν να αντιληφθούν πλήρως την ελκυστικότητα του ανθρώπινου προσώπου και σώματος. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν κανένα στοιχείο «ουσιαστικής» σημασίας σε αυτά. Όσο πιο έξυπνος παρουσιάζεται κάποιος τόσο πιο γοητευτικός και ερωτεύσιμος είναι για τα άτομα αυτά.

Σήμερα, η κοινότητα των «Sapiosexuals» στο Facebook απαρυθμεί χιλιάδες μέλη. Πρόκειται για μία ακόμα – προς το παρόν ανεπίσημη - υποκατηγορία στον τομέα της σεξουαλικότητας, που προσπαθεί να διαδώσει το δικό της μήνυμα μέσα από τη δημιουργία «αντι-συμβατικών» ερωτικών σχέσεων. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να παρατηρηθεί, ότι στη σύγχρονη εποχή, όπου η γνώση των κοινωνιών αυτό-προσδιορίζεται και εξαπλώνεται κυρίως μέσα από την κοινωνική δικτύωση, όλο και πιο πολλές «κατηγορίες» ανθρώπων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις κάνουν την εμφάνιση τους («Sapiosexual», «Asexual», «Demisexual», κτλ). Δεκάδες σχήματα προσπαθούν να προσφέρουν ταυτότητα και ασφάλεια στον άνθρωπο, που μοιάζει να νιώθει μόνος και χαομένος μπροστά στις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

Προσωπικά, έχω την πεποίθηση, ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων διεγείρετε σεξουαλικά από την - μη επιδεικτική - ευφυΐα. Είναι το γονίδιο που ζητάει την καλύτερη «ποιότητα» για να το διαιωνίσει και αυτό δεν αποτελεί καινούργια γνώση.

Ο εγκέφαλος είναι πράγματι το μεγαλύτερο όργανο του σεξ. Η συναισθηματική και διανοητική ταύτιση μεταξύ των δύο συντρόφων ενισχύει την οικειότητα τους και μετατρέπει τη σεξουαλική επαφή σε μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία με τη συμμετοχή νου - σώματος.

Ας μην ξεχνάμε, ότι πολλές φορές, αυτό που ψάχνει ο άνθρωπος μέσα από την ερωτική του σχέση, να είναι έναν σύντροφο που να τον συμπληρώνει, να είναι αυτό που δεν ήταν ποτέ ο ίδιος, να τον βοηθήσει να γίνει αυτό που θέλει ή ακόμα και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του...

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ