Χρήστες κοκαΐνης και μη-ασφαλές σεξ

Κοινοποιήση:

Έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι χρήστες κοκαΐνης τείνουν να εμπλέκονται σε μη-ασφαλές σεξ.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Psychopharmacology, καταλήγει πως οι άντρες που κάνουν χρήση κοκαΐνης, «προσπερνούν» την χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές τους επαφές. Ο λόγος; Σεξουαλική ανυπομονησία! Προηγούμενη έρευνα είχε αποδώσει το αυξημένο ποσοστό ιού του HIV σε χρήστες κοκαΐνης στον ίδιο λόγο… Ο άντρας που διεγείρεται σεξουαλικά υπό την επήρεια της κοκαΐνης είναι ανυπόμονος να ικανοποιήσει την σεξουαλική του ορμή, με αποτέλεσμα να παραβλέπει την χρήση προφυλακτικού.

Η κοκαΐνη είναι ένα ναρκωτικό που ανήκει στην κατηγορία των «διεγερτικών», προκαλεί δηλαδή υπέρ εγρήγορση του οργανισμού και δημιουργεί ευφορία. Η έρευνα είχε ως συμμετέχοντες άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, που πέραν της εξάρτησής τους ήταν υγιείς και όλοι απόφοιτοι λυκείου ή κάποιας ανώτερης σχολής. Οι συμμετέχοντες είχαν αποχή από κοκαΐνη ή/και αλκοόλ για 24 ώρες πριν από κάθε ερευνητική συνάντηση. Στο Βιολογικό - Ερευνητικό Τμήμα του Νοσοκομείου Johns Hopkins όπου γίνονταν οι συναντήσεις, τους χορηγείτο χάπι που περιείχε ελεγχόμενη ποσότητα του ναρκωτικού (σε 2 δοσολογίες 0, 125, and 250 mg/70 kg). Έπειτα, παρέμεναν εκεί μέχρι το «ανέβασμα» της κοκαΐνης να φύγει εντελώς. Στην διάρκεια των 4,5 ωρών που χρειαζόταν να γίνει αυτό, οι ερευνητές βαθμολογούσαν την σεξουαλική επιθυμία των συμμετεχόντων ανά 10 λεπτά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περισσότερη σεξουαλική επιθυμία παρουσιαζόταν στα 45 λεπτά μετά την χορήγηση του χαπιού-κοκαΐνης, όπου όσο περισσότερη κοκαΐνη εμπεριείχε, τόσο αυξανόταν και η σεξουαλική επιθυμία. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν 60 φωτογραφίες ατόμων στον υπολογιστή (30 άντρες και 30 γυναίκες) και να διαλέξουν με ποιους από αυτούς θα ήθελαν να κάνουν ευκαιριακό σεξ. Έπειτα, διάλεξαν από αυτούς, το άτομο που πίστευαν ότι είχε ένα ΣΜΝ και περιέγραψαν εν συντομία την υποθετική τους σεξουαλική συνεύρεση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80-87% θα χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό που θα ήταν άμεσα διαθέσιμο για αυτούς, είτε ήταν υπό την επήρεια της κοκαΐνης είτε όχι. Παρόλα αυτά όσο ο χρόνος διαθεσιμότητας αυξανόταν, τόσο μειωνόταν και η πιθανότητα να περιμένουν, όσο ήταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού. Προτιμούσαν να κάνουν σεξ χωρίς! Τέλος, οι πλείστοι συμμετέχοντες υπό την επήρεια, δεν παρουσίασαν το όποιο ενδοιασμό να προχωρήσουν σε σεξουαλική συνεύρεση με άτομο που θεωρούσαν ότι είχε ένα ΣΜΝ.

Συνοψίζοντας, η κοκαΐνη φαίνεται να αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία και καθιστά τον άντρα «ανυπόμονο» ως προς το σεξ, χωρίς να τον απασχολούν οι όποιες συνέπειες (π.χ. μόλυνση).

https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-0...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ψύχωση και Ουσίες

Ψύχωση και Ουσίες

Διαφορές μεταξύ Πρώιμης Ψυχωσικής Διαταρ...

Περισσότερα

H σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων με ψύχωση

H σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων με ψύχωση

σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων με ψύ...

Περισσότερα

​“Stealthing”: Η νέα, επικίνδυνη «μόδα» στο σεξ

​“Stealthing”: Η νέα, επικίνδυνη «μόδα» στο σεξ

Τα τελευταία νέα στο σεξ, δεν αφορούν κά...

Περισσότερα

​Και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό!

​Και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό!

Χαλαρώστε... Κι έπειτα φέρτε στο νου μ...

Περισσότερα

Μέθοδοι αντισύλληψης

Μέθοδοι αντισύλληψης

Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι δυνατόν να...

Περισσότερα

Το προφυλακτικό δεν σχετίζεται με προβλήματα στύσης!

Το προφυλακτικό δεν σχετίζεται με προβλήματα στύσης!

"Δεν χρησιμοποιώ προφυλακτικό γιατί φοβά...

Περισσότερα

Πως φοριέται το προφυλακτικό;

Πως φοριέται το προφυλακτικό;

Η σωστή χρήση του προφυλακτικού είναι...

Περισσότερα