Οικονομική Κρίση και Επιπτώσεις στην Προσωπική Ζωή - Ερωτηματολόγιο Έρευνας 2011 - 2014

Σχολιασμός έρευνας οικονομικής κρίσης.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΕΛΕΤΗΣ: Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας συνειδητοποιώντας την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στη σεξουαλική ζωή των δύο φύλων, εκπόνησε ένα ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων με θέμα: «Οικονομική Κρίση και Επιπτώσεις στην Προσωπική Ζωή». Από το 2ο 6μηνο του 2011 έως και σήμερα η σχετική έρευνα υπάρχει στην ιστοσελίδα: www.askitis.gr, καταγράφοντας χρόνο με το χρόνο τις μεταβολές που προκύπτουν από την πορεία της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που στη συνέχεια μελετώνται και αξιολογούνται. Τα συμπεράσματά μας σήμερα απεικονίζονται στη συγκεκριμένη μελέτη βλέποντας τις διαφορές που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο, διανύοντας 3 χρόνια (2011 – 2014) οικονομικής κρίσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ως προς τη σεξουαλικότητα, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας, τα εξής:

Στις αρχές της μελέτης μας (Ιούνιος 2011) η γυναίκα δείχνει να πέφτει σεξουαλικά συνειδητοποιώντας περισσότερο από τον άνδρα τα οικονομικά μέτρα που έρχονται στη ζωή της, δείχνοντας ουσιαστικά ότι είναι ο οικονομικός διαχειριστής και ο οικονομικός κριτής, με άμεση επίδραση στη σεξουαλικότητά της. Όσο η κρίση μεγαλώνει ο άνδρας χρονικά επηρεάζεται και φτάνει στα όρια της σεξουαλικής πτώσης της γυναίκας αλλά ουσιαστικά με την πάροδο του χρόνου βυθίζεται αρνητικά η σεξουαλικότητά του περισσότερο από εκείνη της γυναίκας. Το τελευταίο 6μηνο της μελέτης μας (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014) που στη χώρα μας αποτυπώθηκε πολιτικά μια αισιόδοξη νότα στην οικονομική πορεία, καταγράφεται μία βελτιωμένη σεξουαλική απεικόνιση του άνδρα σε σχέση με εκείνη της γυναίκας.

Στη συνέχεια του χρόνου θα δούμε νέες μεταβλητές στη σχέση των δύο φύλων ως προς την επίδραση της οικονομικής κρίσης στη σεξουαλική ζωή και στη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών.

Φαίνεται ότι στην αρχή του 2ου 6μήνου του 2011 η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στους άνδρες που παρουσιάζεται και πιο υψηλή από αυτή των γυναικών, αρχίζει να επηρεάζεται, πέφτοντας μετά από 1,5 χρόνο (2013) περίπου σχεδόν στο μισό, ενώ παρατηρείται αύξηση ξανά στην συχνότητα των επαφών μετά το τέλος του 2013. Έτσι το 2014 παρουσιάζεται πιο «σεξουαλικό» για τον άνδρα που όπως φαίνεται δηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν τον επηρεάζει τόσο αρνητικά στη συχνότητα που κάνει σεξ με τη σύντροφό του.

Εκτιμούμε ότι το 2ο 6μηνο του 2012 και όλο το 2013 ο άνδρας πλήττεται σημαντικά από τα οικονομικά μέτρα που εισπράττει και την έντονη φορολογική επίπτωση που δέχεται, εκφράζοντας την μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αύριό του ακόμη και στον επαγγελματικό τομέα. Δεδομένου ότι ο άνδρας κουβαλάει τα βάρη της οικογένειας και είναι χρεωμένος μέσα στην κοινωνία να μπορεί να τα φέρει εις πέρας, το οικονομικό πλήγμα που δέχεται αλλά και το επαγγελματικό κόστος που του επιβάλλεται (μείωση μισθού, απόλυση) χτυπάει σημαντικά την ψυχική του εικόνα και κυρίως την σεξουαλικότητά του, αδυνατώντας να ανταποκριθεί προς την επιθυμία, άρα και προς τη συχνότητα των σεξουαλικών του επαφών.

Η γυναίκα αντίστοιχα, παρουσιάζει μία πτώση 2 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του άνδρα της σεξουαλικής της διάθεσης στο 1ο 6μηνο 2012. Στη συνέχεια, δείχνει μία αστάθεια ως προς τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μέχρι το 2013 που δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ στο 1ο 6μηνο του 2014 έχει και πάλι πτωτική πορεία.

Η στάση της δείχνει πράγματι μία αντιφατική πορεία σε σχέση με εκείνη του άνδρα που προκαλεί ερωτηματικά γιατί θα περίμενε κανείς η πτώση του ενός να φέρει και την πτώση του άλλου, κάτι που τελικά δεν αποδίδεται στην παρούσα μελέτη μας. Άρα, οι παρατηρήσεις μας εδώ έχουν δύο βασικά στοιχεία:

α) η γυναίκα δείχνει να μεταβάλλεται πιο εύκολα στη συναισθηματική της αντίδραση ως προς τη σεξουαλικότητά της στην περίοδο της κρίσης και το σεξ να απαντά «μέρα με την ημέρα» που της αλλάζει τη διάθεση, μη μπαίνοντας στην έντονη ψυχική πτώση που έχει μπει ο άνδρας που δείχνει να έχει βυθιστεί πολύ περισσότερο σεξουαλικά.

β) η γυναίκα μη αισθανόμενη ότι ο άνδρας δεν την προκαλεί και δεν της ζητάει το σεξ, αναλαμβάνει ρόλο διεκδίκησης και πρωτοβουλίας, θεωρώντας ότι το σεξ είναι μέρος της συναισθηματικής διατήρησης της σχέσης, χρησιμοποιώντας λογικές συμπεριφορές αφύπνισής του, φοβούμενη την απομάκρυνσή του. Δεδομένου ότι η γυναίκα φροντίζει τη σχέση περισσότερο και ενδιαφέρεται για το «καλώς έχειν» της πορείας της η πτώση του άνδρα την οδηγεί στη δική της αφύπνιση και ενεργοποίηση.

Αυτό επιβεβαιώνεται σημαντικά στο 1ο 6μηνο του 2014, που τα μηνύματα της οικονομικής πολιτικής φάνηκαν να είναι αισιόδοξα, ο μεν άνδρας δείχνει να ξαναβρίσκει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον, ενώ η γυναίκα που το εισπράττει «τον αφήνει» να εκδηλωθεί απέναντί της κατεβάζοντας η ίδια ελαφρά την πρωτοβουλία στη συχνότητα των ερωτικών επαφών. Δηλαδή πιο απλά, «αφήνεται στα χέρια του».

"Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή;"

Στο 2ο 6μηνο του 2011 που ξεκινάει η μελέτη μας, φαίνεται ότι η γυναίκα επηρεάζεται περισσότερο από τον άνδρα ως προς τη σεξουαλική της ζωή, πιθανά σοκαρισμένη από την αλλαγή του τρόπου ζωής, σκεπτόμενη λογικά τις επιπτώσεις τη οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι το σεξ στη γυναίκα στο μεγαλύτερο ποσοστό περνάει μέσα από τα φίλτρα της λογικής της.

Αντίστοιχα στον άνδρα, παρατηρείται ότι υπάρχει αυξημένη αρνητική επιρροή στη σεξουαλική του ζωή, αλλά κρατάει ακόμη την σεξουαλικότητά του σε καλύτερο επίπεδο από εκείνο της γυναίκας, πιθανά μην έχοντας ακόμη επηρεαστεί ουσιαστικά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η γυναίκα δείχνει να έχει μεγαλύτερη επίπτωση της σεξουαλικότητάς της αρνητικά στο 1ο 6μηνο του 2012 σε σχέση με εκείνη του άνδρα, προφανώς εισπράττοντας περισσότερο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που τις ζει πιο έντονα διαχειριζόμενη τις οικονομικές απαιτήσεις. Δηλαδή και εδώ η λογική της γυναίκας φαίνεται να διαβάζει πιο γρήγορα και καλύτερα τα μέτρα και το κόστος που έρχεται απόρροια των οικονομικών επιπτώσεων κλείνοντας τη σεξουαλική της εικόνα σε σχέση με τον άνδρα που δείχνει να είναι πιο αργός στην απορρόφηση των νέων οικονομικών δεδομένων.

Εδώ παρατηρούμε τον ισοσκελισμό των δύο φύλων προς την αρνητική πλευρά της σεξουαλικής ζωής, που ουσιαστικά τα δύο φύλα συναντώνται μέσα στην πραγματική ζωή της οικονομικής κρίσης, ζώντας στο πετσί τους τις άμεσες επιδράσεις που το 2012 προβάλλει έντονα στην ελληνική πραγματικότητα.

Καθ’ όλο το 2013 ο άνδρας «τρώει» πραγματικά τα μέτρα της οικονομικής κρίσης στο κεφάλι του, με κυρίαρχη επίπτωση στη ζωή του και κυρίως στη σεξουαλικότητά του που τον βυθίζει αρκετά στο άγχος και την ανηδονία (μελαγχολική σημειολογία, καταθλιπτική συμπεριφορά) που το σεξ φαντάζει εξωπραγματικό και ξεχασμένο μέσα στις ψυχικές του ανάγκες, ξεπερνώντας τη γυναίκα που στην αρχική περίοδο της μελέτης μας φαινόταν να εισπράττει περισσότερο την αρνητική επιρροή της οικονομικής έντασης, φέρνοντάς τον στο 2013 πρωταγωνιστή της σεξουαλικής του πτώσης.

Γενικότερα, η οικονομική κρίση της χώρας μας στην τελευταία 3ετία φαίνεται να χτυπάει ουσιαστικά και να λυγίζει τον άνδρα, δεδομένου ότι είναι πρωταγωνιστικά εμπλεκόμενος σε αυτήν, αφού κοινωνιολογικά και παραδοσιακά είναι ο αρχηγός της οικονομικής απολαβής και επαγγελματικής καταξίωσης.

Ουσιαστικά, η έκθεσή του και η αδυναμία του να διαχειριστεί τις απαιτήσεις που έφερε η οικονομική κρίση, τόσο με την μείωση των χρημάτων του όσο και την αυξανόμενη ανεργία, τον οδηγεί απέναντι στη γυναίκα ως αδύναμο, εκτεθειμένο και μη ικανό να ανταπεξέλθει στις προδιαγραφές της σχέσης και της οικογένειας.

Οι εκτιμήσεις μας εστιάζονται στο ότι και οι δύο δείχνουν υψηλά ποσοστά αρνητικής εικόνας προς τη σεξουαλικής τους ζωή, με την γυναίκα να υπερτερεί στο 1ο 6μηνο του 2014 γιατί όσο κρατάει η κρίση φαίνεται η ίδια να θυμώνει και να οργίζεται απέναντι στον άνδρα που τον εκλαμβάνει ως αδύναμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προς τη σχέση και την οικογένεια. Πιο απλά, υπάρχει ένα είδος απομυθοποίησής του από εκείνη που μεταφράζεται στη σεξουαλικότητά της προς αυτόν.

Αποτέλεσμα είναι η απομυθοποίησή του από τη γυναίκα που ο θυμός της και η οργή της μεταφράζονται σε αρνητική κριτική αφού και σταδιακή απομάκρυνση από αυτόν. Αυτό επιδρά στη δική της σεξουαλική υποτονία και την αρνητική στάση όσο και αν πολλές φορές υποδύεται την ανάγκη μιας σεξουαλικής επαφής μαζί του περισσότερο από καθήκον παρά από αληθινή επιθυμία.