Ομαδική Ψυχοθεραπεία | Θάνος Ασκητής - Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας, στην οποία ένας ή περισσότεροι ψυχοθεραπευτές έρχονται σε επαφή με μια μικρή ομάδα θεραπευόμενων, που είναι πολύ πιθανό να μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Η ομάδα συνήθως αποτελείται από 5-8 άτομα και συντονίζεται από έναν καταρτισμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Βασικό χαρακτηριστικό της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι ότι προσφέρει μια μοναδική βιωματική εμπειρία διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης, που διαφέρει κατά πολύ από την παραδοσιακή ατομική ψυχοθεραπεία.

Οι θεραπευόμενοι έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας - που ενδεχομένως να έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις - και έτσι να καταλάβουν, ότι δεν είναι μόνοι τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν σημαντική υποστήριξη και καθοδήγηση πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ομάδας.

Στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ως φορέας ασφαλούς έκφρασης, αμοιβαίας αλληλεπίδρασης και εμπιστοσύνης. Έτσι, η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού περιβάλλοντος μιας δομής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ενώ μπορεί να λάβει χώρα και μέσα από ομαδικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις (ψυχόδραμα, μουσικοθεραπεία).

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί,
μη διστάζετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.