Όταν οι άλλες λύσεις δεν …ανυψώνουν το ανδρικό ηθικό, υπάρχει ακόμη μία! Ενδοπεϊκή πρόθεση!

Κοινοποιήση:

Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε ποσοστό που φτάνει το 50% στους άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών. Συνηθέστερα αντιμετωπίζεται με τη λήψη από του στόματος αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (σιλδεναφίλη, βαρδεναφίλη, ταδαλαφίλη) ή με τη χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων αγγειοδιασταλτικών ουσιών (αλπροσταδίλη, φαιντολαμίνη, παπαβερίνη). Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική θεραπεία είτε δεν είναι πλέον αποτελεσματική, είτε αντενδείκνυται ή δεν είναι επιθυμητή από τον ασθενή. Τότε η μόνη μας λύση για την επίτευξη τεχνητής στύσης για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή είναι η τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Τι είναι η ενδοπεϊκή πρόθεση;

Οι ενδοπεϊκές προθέσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις ημιάκαμπτες (μη διογκούμενες) και τις διογκούμενες (υδραυλικές). Οι ημιάκαμπτες προθέσεις αποτελούν την απλούστερη λύση ώστε να επιτυγχάνεται διείσδυση, μειονεκτούν όμως στο ότι το πέος βρίσκεται συνεχώς σε στύση και κατευθύνεται από τον ασθενή ανάλογα με την περίσταση (συνουσία, ούρηση, ένδυση). Οι υδραυλικές διογκούμενες προθέσεις μπορεί να είναι δύο ή τριών στοιχείων. Οι δύο στοιχείων αποτελούνται από ένα ζεύγος ενδοσηραγγωδών κυλίνδρων που συνδέονται με μια οσχεϊκή αντλία, ενώ οι τριών στοιχείων αποτελούνται από ένα ζεύγος ενδοσηραγγωδών κυλίνδρων, μια οσχεϊκή αντλία κι ένα κοιλιακό ρεζερβουάρ. Οι προθέσεις αυτές προσφέρουν σχεδόν φυσιολογικές συνθήκες χάλασης και στύσης, με το πέος να είναι μαλακό στην ηρεμία και σκληρό κατά τη συνουσία. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του πάχους ή και του μήκους του πέους (ανάλογα με τον τύπο της πρόθεσης). Μειονεκτούν στο ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής ή βλάβης του μηχανισμού ή ακόμα και αυτόματης ενεργοποίησής του. Τεχνικά η τοποθέτησή τους είναι δυσκολότερη συγκριτικά με τις ημιάκαμπτες.

Σε ποιους εφαρμόζονται;

Υποψήφιοι για τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης είναι οι άνδρες εκείνοι στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει, είτε γιατί δεν είναι πλέον αποτελεσματική, είτε γιατί δε γίνεται ανεκτή ή γιατί υπάρχει αντένδειξη λόγω συνυπαρχουσών άλλων προβλημάτων υγείας. Επίσης ενδοπεϊκές προθέσεις τοποθετούμε σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεγάλες πυελικές επεμβάσεις (καρκίνος εντέρου, προστάτη ή ουροδόχου κύστης) με απότοκο τραυματισμό της νευρικής οδού της στύσης και σε περιπτώσεις φαλοπλαστικής λόγω αλλαγής φύλου ή ριζικής πεεκτομής λόγω καρκίνου του πέους. Τέλος σε περιπτώσεις νόσου Peyronie όπου συνυπάρχει στυτική δυσλειτουργία με έντονη κλίση του πέους αποτρεπτική για συνουσία μπορούμε να διορθώσουμε και τα δύο προβλήματα τοποθετώντας ενδοπεϊκή πρόθεση.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κατασκευή των ενδοπεϊκών προθέσεων με χρήση καινούργιων ανθεκτικότερων και αντιμικροβιακών υλικών η επέμβαση δε στερείται προβλημάτων. Οι σημαντικότερες επιπλοκές που μπορεί να εμφανισθούν μετά το χειρουργείο είναι η λοίμωξη της πρόθεσης που εμφανίζεται σε ποσοστό 3% και απαιτεί την αφαίρεσή της, η μηχανική βλάβη είτε με τη μορφή της διαρροής ή της ρήξης σε ποσοστό 12% και η διάβρωση των ιστών (βαλάνου, οσχέου, ουρήθρας, σηραγγωδών σωμάτων) σε ποσοστό 1%. Σε κάποιες περιπτώσεις η βάλανος μπορεί να γίνει μαλακή και υπερκινητική γεγονός που επηρεάζει τη συνουσία. Οι ενδοπεϊκές προθέσεις είναι ασφαλείς, ανθεκτικές και αποτελεσματικές.

Η αποτελεσματικότητά τους;

Σε πενταετείς μελέτες της ασφάλειας και της βιωσιμότητάς τους τα ποσοστά τους, ανάλογα με τον τύπουπου είχε επιλεχθεί κυμάνθηκαν από 78% έως 96%. Βλέπουμε λοιπόν ότι ιδιαίτερα οι νέου τύπου ενδοπεϊκές προθέσεις είναι ασφαλείς στη χρήση τους και μηχανικά αποδίδουν χωρίς προβλήματα σε βάθος χρόνου. Επιπλέον ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών και των συντρόφων τους κυμαίνεται ιδιαίτερα ψηλά φτάνοντας το 97% και 91% αντίστοιχα. Πραγματικά λοιπόν η χρήση τους αποτελεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο πρόκλησης τεχνητής στύσης με μικρά ποσοστά επιπλοκών και υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για τους ερωτικούς συντρόφους. Η αποτυχία της φαρμακευτικής θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας δεν αποτελεί το τέλος της ερωτικής ζωής για τον άνδρα. Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο τύπο ενδοπεϊκής πρόθεσης και εφαρμόζοντας την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική μπορούμε να επιτύχουμε την ασφαλή επάνοδο του άνδρα με απόλυτη επιτυχία και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παπαϊωάννου Ιωάννης

Δείτε επίσης:

Θεραπείες Οργανικής Στυτικής Δυσλειτουργίας: Ένα συχνό πρόβλημα με αξιόπιστες λύσεις

Κρουστικά Κύματα: Νέα Θεραπεία για τη Στυτική Δυσλειτουργία χωρίς Χρήση Φαρμάκων

Πεική Πρόθεση: Χειρουργική Αντιμετώπιση της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ