Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Κοινοποιήση:

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθηση με ποικίλη αιτιολογία, καθώς μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των αγγείων, του νευρικού συστήματος, σε διαταραχές του ενδοκρινολογικού συστήματος και της παραγωγής των ανδρογόνων, σε χρήση φαρμάκων και ουσιών ή/ και σε ψυχογενείς παράγοντες. Σύμφωνα με νεότερες απόψεις τείνει να θεωρείται σαν δείκτης υγείας του ανδρικού σώματος, καθώς συσχετίζεται και έχει κοινούς παθογενετικούς μηχανισμούς με σημαντικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνδρα από κάποια ηλικία και μετά.


Εμφανίζεται με συχνότητα 50% στους άνδρες άνω των 50 ετών, με συχνότερη μορφή, στην ηλικία αυτή, την αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία.Πως δημιουργείται η στύση;


Η επίτευξη και η διατήρηση της στύσης αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί παράγοντες. Πολύ σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι για να επέλθει η στύση θα πρέπει η πίεση του αίματος εντός των σηραγγωδών σωμάτων να αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να σκληρύνει το πέος. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί κιόλας, έτσι ώστε να γίνει η συνουσία και να επέλθει ο οργασμός και η εκσπερμάτιση. Στην αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία μπορεί να μην είναι δυνατό η παρεχόμενη από τις αρτηρίες ποσότητα του αίματος να αυξήσει την ενδοσηρραγγώδη πίεση στα επιθυμητά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην έλευση της στύσης ή ακόμα και χαλαρή στύση. Δηλαδή, η ροή του αίματος δεν είναι αρκετή για να διογκώσει το πέος. Επιπλέον, η αδυναμία των μικρών φλεβικών δικτύων των σηραγγωδών σωμάτων να συμπιεστούν πλήρως υπό την διαρκώς αυξανόμενη ενδοσηραγγώδη πίεση, θα έχει ως αποτέλεσμα μια χαλαρή στύση ή την απώλεια της στύσης πριν την εκσπερμάτιση του άνδρα. Δηλαδή, δεν αρκεί να υπάρχει αρκετή ροή αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα, αλλά θα πρέπει και το αίμα να μην απομακρύνεται απ’ αυτά, να μην διαφεύγει.

Φανταστείτε να προσπαθείτε να φουσκώσετε ένα τρύπιο μπαλόνι.Γιατί συμβαίνει; Πως μπορώ να αποφύγω την αγγειακή στυτική δυσλειτουργία;


Η αιτιολογία και η παθογένεια της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή με την καρδιαγγειακή νόσο. Και οι δύο παθήσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • η υπέρταση,
  • η υπερλιπιδαιμία,
  • το κάπνισμα και
  • ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι παθήσεις αυτές οδηγούν προοδευτικά σε βλάβες στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας απόφραξη με την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών ή αδυναμία πλήρους σύμπτυξης λόγω βλαβών στο ενδοθήλιο των μικρών αγγείων και δομικών αλλαγών από την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μάλιστα η συσχέτιση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου είναι τόσο ισχυρή που θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς και για τις δύο παθήσεις.

Επιπλέον αίτιες αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας αποτελούν:

  • τα τραύματα στο περΐνεο ή την πύελο (ατύχημα ή ιατρογενή μετά από χειρουργική επέμβαση),
  • η ακτινοβόληση της πυέλου,
  • η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων,
  • η νόσος του Peyronie και
  • το κάταγμα του πέους.

Οι αλλοιώσεις που αναπτύσσονται στον ινώδη χιτώνα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, όπως και οι δομικές αλλαγές τοπικά στο στρώμα των σηραγγωδών σωμάτων, οδηγούν σε απώλεια της ικανότητας των μικρών φλεβών της πάσχουσας περιοχής να συμπέσουν πλήρως τα τοιχώματά τους, με συνέπεια της φλεβική διαφυγή.Πως γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται με το πεϊκό doppler. Μετά τη χορήγηση ενδοπεϊκά αγγειοδραστικών ουσιών (αλπροσταδίλη, παπαβερίνη, φαιντολαμίνη μόνα ή σε συνδυασμό) και οπτικοακουστικό ερεθισμό του ασθενή μετράμε την μέγιστη ταχύτητα ροής και τον δείκτη αντίστασης σε αντίστοιχα σημεία σε κάθε πλευρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι αποτυπώνουμε την αιμοδυναμική συμπεριφορά των αγγείων των σηραγγωδών σωμάτων και βγάζουμε συμπεράσματα για το βαθμό που συμμετέχουν στο στυτικό πρόβλημα του ασθενή. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ανεβρεθούν και ανατομικές παθήσεις των αγγείων (π.χ. στένωση) αν και εφόσον υπάρχουν και καθίστανται ορατές με τον ηχοβολέα των υπερήχων.Πως θεραπεύεται;


Θεραπευτικά, στη στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας μπορούμε να χορηγήσουμε τα γνωστά σε όλους μας χάπια PDE5s (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, αβαναφίλη) ή αν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά ή δεν μπορεί να τα λάβει ο ασθενής εξαιτίας συνοδών παθήσεων ή παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής, έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε ενδοπεϊκές ενέσεις αγγειοδραστικών ουσιών (μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό). Βέβαια οι παραπάνω θεραπείες, αν και αποτελεσματικές, είναι μάλλον συμπτωματικές γιατί δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Απλά παρέχουν τη δυνατότητα στον ασθενή να έχουν στύση μέσω των φαρμάκων που χορηγούνται και για όσο διάστημα αυτά δρουν.

Η επανάσταση στη θεραπεία της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας έγινε με την εισαγωγή των κρουστικών κυμάτων. Για πρώτη φορά έχουμε μια θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας που παρεμβαίνει στον παθογενετικό της μηχανισμό και αλλάζει τη φυσική πορεία της νόσου. Χρησιμοποιούμε ηχητικά κύματα χαμηλής έντασης τα οποία τα κατευθύνουμε σε προκαθορισμένα σημεία στο πέος έτσι ώστε να διεγερθεί ο ιστός και να προσελκύσει χημειοτακτικά προγονικά βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο μυελό των οστών. Επιτυγχάνουμε με τον τρόπο αυτό να αναπλάσουμε το αγγειακό δίκτυο και να διορθώσουμε τις βλάβες. Βέβαια, σαν μέθοδος έχει τους περιορισμούς της, τις ενδείξεις της και τις αποτυχίες της.

Ως τελική λύση, εφόσον καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν είναι αποτελεσματική καταφεύγουμε στην τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Παπαϊωάννου Γιάννης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τεστοστερόνη και Σεξουαλικότητα

Τεστοστερόνη και Σεξουαλικότητα

Ο σημαντικός ρόλος της τεστοστερόνης στη...

Περισσότερα

Ψυχολογικές αλλαγές στη μέση ηλικία

Ψυχολογικές αλλαγές στη μέση ηλικία

Η μέση ηλικία είναι μια χρονική περίοδος...

Περισσότερα

Εγώ και Εσύ κάνουμε σεξ... Που διαφέρουμε;

Εγώ και Εσύ κάνουμε σεξ... Που διαφέρουμε;

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣτ...

Περισσότερα

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Πως γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλ...

Περισσότερα

Μεταβολικό σύνδρομο στον Άνδρα

Μεταβολικό σύνδρομο στον Άνδρα

Στο μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνονται...

Περισσότερα