Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

Κοινοποιήση:

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και τα επινεφρίδια κι έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Η δράση αυτή των ανδρογόνων στο γεννητικό σύστημα του άνδρα, ξεκινάει από την μήτρα και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 • Χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων κατά την ενδομήτριο ανάπτυξη του εμβρύου θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το σχηματισμό των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματικών πόρων και του φύλου, των πρωτογενών δηλαδή χαρακτηριστικών του φύλου.
 • Η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στη διάρκεια της ζωής του άνδρα, στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού:
  • επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα,
  • προκαλεί στυτική δυσλειτουργία,
  • απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας,
  • διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των γνωστικών λειτουργιών.

Τι είναι ο υπογοναδισμός;

Πολλές χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνδρα που μεγαλώνει, συσχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο υπογοναδισμός είναι το κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την ανεπάρκεια των ανδρογόνων και που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία πολλών οργάνων και τελικά στην ποιότητα ζωής του άνδρα.

Κατά μέσο όρο τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά 0,4-2% ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης του υπογοναδισμού στους άνδρες μέσης ηλικίας είναι 6%. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και την ύπαρξη παχυσαρκίας.

Ο υπογοναδισμός διακρίνεται σε:

 • πρωτοπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στους όρχεις),
 • δευτεροπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο ή/και στην υπόφυση),
 • όψιμης έναρξης (μπορεί να υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τους όρχεις)
 • λόγω αντοχής στα ανδρογόνα.

Κλινικά μπορεί να διακριθεί σε:

 • εμβρυϊκής έναρξης,
 • προεφηβικής έναρξης,
 • όψιμης έναρξης.

Ως όψιμης έναρξης υπογοναδισμός ορίζεται η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στον άνδρα ο οποίος έχει αναπτύξει φυσιολογικά τα πρωτογενή και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου κατά την εφηβεία. Ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο του υπογοναδισμού παρατηρείται σταδιακή έκπτωση της λειτουργικότητας των γονάδων. Τα συχνότερα αίτια της μορφής αυτής υπογοναδισμού είναι η υπερπρολακτιναιμία (όγκος της υπόφυσης που εκκρίνει προλακτίνη ή λόγω φαρμάκων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμός) και η δυσλειτουργία των όρχεων (κρυψορχία ή έκτοπος όρχις, ορχίτιδα, επίκτητη ανορχία λόγω κάκωσης, καρκίνου, κλπ, ατροφία του όρχι π.χ. λόγω συστροφής ή λόγω φαρμάκων και ουσιών).


Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει με βάση τη συμπτωματολογία που εμφανίζει ο άνδρας και με τη μέτρηση των τιμών της τεστοστερόνης στο αίμα.

Ο γηράσκων άνδρας συχνότερα παραπονείται για μειωμένη ερωτική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία, μείωση της συχνότητας εμφάνισης πρωινών στύσεων και εξάψεις. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης του άνδρα, εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και παχυσαρκία, οστεοπενία ή οστεοπόρωση, διαταραχές γνωστικών λειτουργιών, του συναισθήματος, της διάθεσης και του ύπνου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμίες και μεταβολικό σύνδρομο.

Η μέτρηση των τιμών της τεστοστερόνης θεωρούνται παθολογικές όταν η ολική τεστοστερόνη είναι μικρότερη από 12,1 nmol/L και η ελεύθερη μικρότερη από 243 pmol/L. Θεωρείται σκόπιμο να γίνονται τουλάχιστον δύο διαδοχικές μετρήσεις των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα πριν προχωρήσουμε στη διάγνωση του συνδρόμου.


Θεραπεία

Η θεραπεία υποκατάστασης με ανδρογόνα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει την ευεργετική επίδραση της θεραπείας με τεστοστερόνη στην επανάκτηση της χαμένης μυϊκής μάζας, στη μείωση του ποσοστού του συσσωρευμένου λίπους, στη βελτίωση της οστεοπενίας και στον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη:

 • βελτιώνει την ερωτική επιθυμία και τη στυτική λειτουργία του άνδρα με αποτέλεσμα την σεξουαλική επαναδραστηριοποίησή του.
 • επιδρά θετικά στις διαταραχές του συναισθήματος και των γνωστικών λειτουργιών.

Συνεπώς η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη είναι ευεργετική και ενδείκνυται στους άνδρες που πάσχουν από μειωμένη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία, έχουν ελαττωμένη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη και οστεοπενία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η χρήση της συνίσταται και στους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο (παχύσαρκους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και δυσλιπιδαιμία).

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση τεστοστερόνης στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, υπερπλασία του προστάτη με έντονα συμπτώματα, καρκίνο του στήθους, σοβαρής μορφής άπνοιας ύπνου, υπογονιμότητα και αιματοκρίτη άνω του 50%.

Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα είναι δισκία από του στόματος, γέλη ή αυτοκόλλητα για διαδερμική απορρόφηση και με τη μορφή της ενδομυϊκής ένεσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται με μετρήσεις των επιπέδων της τεστοστερόνης, του αιματοκρίτη και του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

Η τεστοστερόνη αποτελεί το καύσιμο του άνδρα. Χωρίς αυτήν οι επιπτώσεις στο σώμα του, στην προσωπικότητά του και την ψυχή του είναι δυνητικά σοβαρές. Το σώμα του αλλάζει, οι γνωστικές του λειτουργίες επιβραδύνονται, ο μεταβολισμός του απορυθμίζεται και εμφανίζονται παθήσεις που απειλούν την ποιότητα της ζωής του. Διαταράσσεται η φύση του, ο ίδιος ο ανδρισμός του και επέρχεται μεγάλο πλήγμα στη σεξουαλικότητά του. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της έλλειψης τεστοστερόνης από τους ειδικούς είναι δυνατή και αποτελεσματική όπου και όταν πρέπει. Η χορήγηση της τεστοστερόνης, γίνεται μόνο με ιατρική οδηγία. Δεν πρέπει να λαμβάνεται ως αφροδισιακό που αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, εφόσον η ανεξέλεγκτη χρήση της είναι επικίνδυνη. Ουσιαστικά, χορηγείται ως ιατρική θεραπεία και δεν συνδέεται με επιδόσεις και αποδόσεις σεξουαλικού ρεκόρ!

Παπαϊωάννου Γιάννης

Δες επίσης:

Τεστοστερόνη και Σεξουαλικότητα

Πως θα καταλάβω ότι έχω χαμηλή τεστοστερόνη;

Μάθε αν έχεις μειωμένη τεστοστερόνη (Ερωτηματολόγιο)

Ανδρόπαυση

Υπογονιμότητα

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Πως Επηρεάζεται η Σεξουαλική Ζωή του Άνδρα που Περνάει τα 40;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ