Οι Επιστήμονες Ανοίγουν το Δρόμο για τον Έλεγχο των Αρνητικών Σκέψεων και την Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης!

Κοινοποιήση:

Είτε πρόκειται για έναν χωρισμό, είτε για μία σύγκρουση στον εργασιακό χώρο, το σίγουρο είναι, ότι όλοι οι άνθρωποι φέρνουν κάποια στιγμή στο μυαλό τους ανεπιθύμητες σκέψεις γύρω από τα δυσάρεστα γεγονότα που τους έχουν συμβεί. Ωστόσο, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, κατάφερε να εντοπίσει ποιος μηχανισμός του εγκεφάλου συμμετέχει στην ανάκτηση των ανεπιθύμητων σκέψεων καιέφερε στο φως στοιχεία για το πως θα μπορούσαμε να τις διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.

Ο καθηγητής και συν-συγγραφέαςτης μελέτης, MichaelAnderson,τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ικανότητά μας να ελέγχουμε τις σκέψεις μας είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας. Όταν η ικανότητα αυτή καταρρέει, τότε αναδύονται ορισμένα από τα πιο εξουθενωτικά ψυχικά συμπτώματα, όπως είναι οι ενοχλητικές αναμνήσεις, οι εικόνες, οι παραισθήσεις, οι μυρωδιές και οι παθολογικές και επίμονες ανησυχίες».

Προηγούμενες έρευνες, έχουν αποδείξει, ότι μία περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον έλεγχο των ενεργειών μας και δρα ως βασικός ρυθμιστής, μέσα από την επικοινωνία με άλλες δομές του εγκεφάλου.Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιβλέποντες χρησιμοποίησαν μία δοκιμασία, που ονομάζεται «Think / No-think», προκειμένου να εντοπίσουν τις εγκεφαλικές διεργασίες, που επιτρέπουν στον προμετωπιαίο φλοιό να επεξεργάζεται τις σκέψεις μας.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, οι συμμετέχοντες έμαθαν να συσχετίζουν ορισμένες λέξεις σε ζευγάρια. Κάποιες από τις λέξεις είχαν αρνητικό φορτίο και κάποιες άλλες ήταν ουδέτερες. Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν πράσινο φως έπρεπε να ανακαλέσουν τη συσχετισμένη λέξη, ενώ όταν έβλεπαν κόκκινο φως έπρεπε να κοιτάξουν τη λέξη, αλλά να σταματήσουν να σκέφτονται το περιεχόμενο της. Μέσα από τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τι συνέβαινε σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, καθώς οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις σκέψεις τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, ότι η ικανότητα αναστολής των ανεπιθύμητων σκέψεων στηρίζεται σε έναν νευροδιαβιβαστή (χημική ουσία στον εγκέφαλο που επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων), γνωστό ως GABA. Πρόκειται για τον κύριο «ανασταλτικό» νευροδιαβιβαστήτου εγκεφάλου, όπου η απελευθέρωσή του,σηματοδοτεί την καταστολή της δραστηριότητας στα υπόλοιπα κύτταρα με τα οποία συνδέεται.Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι συγκεντρώσεις του GABA στο εσωτερικό του ιππόκαμπου (βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη) προβλέπουν την ικανότητα των ανθρώπων να μπλοκάρουν την ανάκτηση των σκέψεων και των αναμνήσεων.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». Ολοκληρώνοντας, οι μελετητές, τόνισαν, ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα δύνανται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεραπειών για τα άτομα, που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή μετατραυματικού στρες και κατάθλιψη.

Λαμπρινή Ακαλέστου

Βιβλιογραφία:

Schmitz, T. W., Correia, M. M., Ferreira, C. S., Prescot, A. P., & Anderson, M. C. (2017). Hippocampal GABA enables inhibitory control over unwanted thoughts. Nature Communications, 8(1).doi:10.1038/s41467-017-00956-z.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017

«Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» Ο Παγκόσμιος Ο...

Περισσότερα

​Θετική Ψυχολογία: Η φροντίδα του εαυτού μας

​Θετική Ψυχολογία: Η φροντίδα του εαυτού μας

Πόσες φορές έχουμε γκρινιάξει προκαταβ...

Περισσότερα

Επηρεάζει ο καιρός την ψυχολογική μας διάθεση;

Επηρεάζει ο καιρός την ψυχολογική μας διάθεση;

Αρκετά συχνά ακούμε: "Πάλι βρέχει, δεν μ...

Περισσότερα

Τι Κρύβεται Πίσω από ένα Ψυχολογικό Σύμπτωμα;

Τι Κρύβεται Πίσω από ένα Ψυχολογικό Σύμπτωμα;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που επισ...

Περισσότερα

Κατάθλιψη: Η Σύγχρονη Μάστιγα

Κατάθλιψη: Η Σύγχρονη Μάστιγα

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος «...

Περισσότερα