Η καλύτερη σεξουαλική περίοδος της γυναίκας: τα 20 ή τα 40;

Κοινοποιήση:

Εάν κανείς ερωτηθεί για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, πιθανότατα θα δηλώσει πως η καλύτερη σεξουαλική ηλικία της γυναίκας είναι η δεκαετία των είκοσι. Το νεανικό σφρίγος, η ανάγκη της για πειραματισμό σε αυτή την ηλικία και η ζωντάνια της, είναι πράγματι σαγηνευτικά. Αντιθέτως, όσο η γυναίκα μεγαλώνει, γερνάει, χάνει την θηλυκή της τσαχπινιά, φορτώνεται βάρη και ευθύνες, δυσκολεύεται σεξουαλικά, ενώ υπάρχει πάντα και η εμμηνόπαυση που την περιμένει στη γωνία για της κλέψει ότι απέμεινε από τον αμείλικτο χρόνο.

Υπάρχει ίσως εκεί μια μεγάλη δόση αλήθειας, υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Ναι, η γυναίκα στη δεκαετία των είκοσι σφύζει από ζωή αλλά και από ανασφάλειες. Χωρίς να έχει καταλήξει στο τι την εκφράζει ερωτικά, πειραματίζεται ή κλείνεται ανάλογα με την προσωπικότητα και τις εγγραφές της. Χαμένη πολλές φορές μέσα στα πρέπει της, χωρίς να έχει ωριμάσει, είναι συχνά απρόθυμη να διεκδικήσει την δική της ικανοποίηση ως πρωταρχικό λόγο της σεξουαλικής εμπλοκής. Ακόμα και απέναντι στον άνδρα εραστή δεν ξέρει πώς να φερθεί, πώς να τον χειριστεί. Ο άνδρας εύκολα στιγματίζεται από την εικοσάρα που τον «κλαδεύει» μέσα από τα δικά της άγχη και δεν του επιτρέπει λάθη, δυσκολίες ή δυσλειτουργίες, ενώ εκείνη προσωποποιεί την οποιαδήποτε δική του δυσκολία. Ανώριμη ακόμα ως προς την σεξουαλική της εικόνα, βιώνει το άγχος του οργασμού της, ένας οργασμός – κίνητρο για τη σεξουαλική εμπλοκή αλλά και κριτήριο της ποιότητας της επαφής σε αυτή την ηλικία. Πέρα από το σεξ, ακόμα και σε άλλα επίπεδα της ζωής της, η γυναίκα των είκοσι ψάχνεται - ακαδημαϊκά, επαγγελματικά - ενώ κάθε στροφή είναι μια απόφαση, τρέξιμο και άγχος.

Η γυναίκα στα σαράντα της είναι σαφώς πιο επιγνωσιακή. Ο μύθος που την θέλει γερασμένη έχει ξεπεραστεί προ πολλού, με την σαραντάρα να γυμνάζεται, να φροντίζει τον εαυτό της και την εμφάνισή της σε τέτοιο βαθμό που να σε δυσκολεύει ο προσδιορισμός της ηλικίας της. Και ίσως η ίδια να κάνει υπερπροσπάθεια πια για να διατηρηθεί, η αλήθεια όμως είναι ότι τα καταφέρνει. Οι γυναίκες που έκαναν νωρίς παιδιά, τα βλέπουν στη δεκαετία των σαράντα να φεύγουν από το σπίτι,να ανεξαρτητοποιούνται ή έστω να είναι σε ηλικίες που δεν έχουν άμεση ανάγκη την φροντίδα της μαμάς. Σίγουρα αυτό μπορεί να έχει ένα ψυχικό κόστος για την ίδια, από την άλλη όμως της δίνει και μια αίσθηση απελευθέρωσης, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ένα σπίτι όπου πια μπορεί να κάνει σεξ και να το απολαύσει, να φωνάξει με την ησυχία της, χωρίς το μόνιμο άγχος ότι «θα την ακούσουν τα παιδιά». Ακόμα και η κλιμακτήριος που σε αυτή τη δεκαετία κάνει την εμφάνισή της, την επηρεάζει ψυχοσυναισθηματικα και βιολογικά χωρίς όμως να της αφαιρεί ούτε τη θηλυκότητα ούτε και την σεξουαλικότητά της. Εάν η ίδια είναι συνειδητοποιημένη και έχει καταφέρει να αναπτύξει μια ειλικρινή επικοινωνία με το σύντροφό της σε σχέση με της ανάγκες και τα θέλω της, ακόμα και η περίοδος της κλιμακτηρίου μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς απαραίτητα να κοστίσει στη σεξουαλική της έκφραση. Η γυναίκα σε αυτή τη δεκαετία έχει μάθει να απολαμβάνει τη σεξουαλική διαδρομή - το παιχνίδι, έχει μάθει να αξιολογεί και να κρίνει την απόλαυση που παίρνει συνολικά μέσα από τη σεξουαλική διαδικασία αντί να κυνηγά εναγωνίως τον οργασμό της.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως η σαραντάρα σήμερα είναι ώριμη, έμπειρη, ξέρει τι θέλει από τον εαυτό της, από το σύντροφο, από το σεξ της. Επαγγελματικά κατασταλαγμένη, προσωπικά τακτοποιημένη, με στόχους να έχουν επιτευχθεί είναι πλέον ικανή να απολαύσει αυτά που με κόπο έκτισε. Ακόμα και το γεγονός ότι πια δεν έχει λόγους να ανταγωνιστεί τον άνδρα εραστή, της δίνει την δυνατότητα να χαλαρώσει τόσο μέσα στη σχέση όσο και μέσα στη σεξουαλική τους συνάντηση. Απέναντι του έχει μεγαλύτερη κατανόηση και σιγουριά, είναι πιο υποστηρικτική, δεν ψάχνει να του αποδείξει πράγματα. Η δεκαετία των σαράντα είναι ίσως και η ηλικία που η γυναίκα πιο έντονα πολιορκείται από νεότερους άνδρες που διψούν για την εμπειρία της και φαντασιώνονται όλα αυτά που έχει να τους διδάξει.

Υπάρχουν και αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν πως η καλύτερη σεξουαλική φάση της γυναίκας είναι μετά τα σαράντα. Βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraph υποστηρίζει πως 81% των γυναικών συμμετεχόντων δήλωσαν πως ναι μεν στα είκοσι το σεξ είναι πιο περιπετειώδες αλλά στα σαράντα νιώθουν μεγαλύτερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Μάλιστα το 60% δήλωσε πως έχει συχνότερη και καλύτερη σεξουαλική ζωή όταν τα παιδιά φύγουναπό το σπίτι.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences υποστηρίζει μια εξελικτική θεωρία του γιατί οι γυναίκες μεγαλώνοντας είναι πιο σεξουαλικές. Η θεωρία κινείται γύρω από τον άξονα της φθίνουσας γονιμότητας της γυναίκας γεγονός που την «υποχρεώνει» να γίνεται πιο σεξουαλική μεγαλώνοντας για να «εξαργυρώσει» τη γονιμότητα που της απομένει! Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι, οι γυναίκες μεγαλώνοντας σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν πιο συχνές και έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πιο πρόθυμες να εμπλακούν σεξουαλικά και έχουν συχνότερες επαφές από ότι οι νεότερες γυναίκες του δείγματος. Κατά πόσον αυτή είναι μια εξελικτική προσαρμογή βέβαια, παραμένει ακόμα ανεπιβεβαίωτο…

Το ταξίδι της γυναίκας μέσα στο χρόνο είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Η διαδρομή, η εξερεύνηση, η αυτό-αποδοχή… Η κάθε ηλικιακή περίοδος έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό αλλά η εμπειρία που αποκόμισε φαίνεται να σηματοδοτεί τη μέση ηλικία. Η γυναίκα οφείλει πρώτα στον εαυτό της και μετά στον σύντροφό της να μην αφεθεί, να μην φοβάται το χρόνο και να διεκδικεί την σεξουαλική της ικανοποίηση.