Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Κοινοποιήση:

Πως γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;

Ακρογωνιαίος λίθος στη σωστή διαγνωστική προσπέλαση, αποτελεί η λήψη λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού από τον ασθενή σε ένα περιβάλλον χαλαρό και ευχάριστο.

Παθήσεις ή φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής μπορεί να προκαλούν πρόβλημα στη στύση του χωρίς να το γνωρίζει.

  • Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η αρτηριακή υπέρταση και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  • Τα διουρητικά, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τα αντιψυχωτικά και τα αντιανδρογόνα αποτελούν τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ και καπνού ενοχοποιείται.
  • Τέλος επεμβάσεις στην πύελο (π.χ. ριζική προστατεκτομή) ή η ακτινοβόληση της περιοχής καταργεί τη στύση.

Στυτική Δυσλειτουργία και Διαταραχές της Εκσπερμάτισης

  • Το πρόβλημα της στύσης θα πρέπει να περιγράφεται πλήρως στον ειδικό. Η σκληρότητα και η διάρκειά της καθώς και τυχόν διαταραχές στην εκσπερμάτιση θα πρέπει να καταγράφονται.
  • Η χρήση επικαιροποιημένων ερωτηματολογίων (IIEF-International Index of Erectile Funtion, EHGS-Erectile Hardness Grading Scale) μας βοηθάει στην καταγραφή της πλήρης έκτασης του προβλήματος και στην μετέπειτα παρακολούθησή του.
  • Αν υπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται για υπερπλασία προστάτη ή λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος.
  • Ενοχλήματα όπως μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της δύναμης του ασθενή ή της εύκολης κόπωσης θα πρέπει να εγείρουν υποψίες για πιθανό υπογοναδισμό.
  • Τέλος, ένα ψυχολογικό προφίλ είναι απαραίτητο.

Κλινική εξέταση

Στην κλινική εξέταση ελέγχουμε τα χαρακτηριστικά του φύλου, ψηλαφούμε τα έξω γεννητικά όργανα, εξετάζουμε τον προστάτη δακτυλικά και ελέγχουμε αδρά νευρολογικά τον ασθενή. Μια συστηματική κλινική εξέταση μπορεί να μας αποκαλύψει νόσους που έχουν διαφύγει της προσοχής, όπως η υπερπλασία του προστάτη (στην δακτυλική εξέταση), η νόσος Peyronie (κάμψη του πέους, ψηλάφηση πλάκας), υπογοναδισμός (μικροί όρχεις, διαταραχή των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου) κλπ. Τέλος η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων είναι απαραίτητα αν δεν έχουν εκτιμηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση των τιμών σακχάρου και λιπιδαιμικό προφίλ νηστείας, καθώς και ορμονολογικό έλεγχο (τεστοστερόνη, προλακτίνη, TSH, αλβουμίνες, SHBG). Σε ορισμένους ασθενείς αναλόγως των ευρημάτων από την κλινική εξέταση μπορεί να χρειασθεί επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος όπως μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου, καλλιέργειες ούρων ή/και σπέρματος κλπ.

Αν από τον παραπάνω βασικό έλεγχο δεν προκύψει σαφής αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ειδικότερες εξετάσεις όπως η καταγραφή των νυκτερινών στύσεων, το πεϊκό doppler και η σηραγγογραφία. Με τις εξετάσεις αυτές γίνεται λεπτομερέστερη καταγραφή της διάρκειας και της σκληρότητας των στύσεων του ασθενή και εξετάζεται το αγγειακό δίκτυο του πέους, έτσι ώστε αν υπάρχει αγγειογενής στυτική δυσλειτουργία να μη διαφύγει της διάγνωσης. Η σηραγγογραφία πλέον χρησιμοποιείται προεγχειρητικά για το σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία...

Περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες

Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως αναφέρετ...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθ...

Περισσότερα

Νόσος του Peyronie

Νόσος του Peyronie

H νόσος του Peyronie χαρακτηρίζεται από...

Περισσότερα

​Ο χαλινός, χαλινάρι στο σεξ!

​Ο χαλινός, χαλινάρι στο σεξ!

Τι είναι ο χαλινός;Ο χαλινός είναι μια...

Περισσότερα

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

Όταν ο γιατρός δε ρωτάει για το σεξ.

«…Είμαι 72 ετών και τα τελευταία έξι χρό...

Περισσότερα