Κρουστικά Κύματα: Νέα Θεραπεία για τη Στυτική Δυσλειτουργία χωρίς Χρήση Φαρμάκων

Κοινοποιήση:

Τα προβλήματα της στύσης από τη μέση ηλικία και μετά, κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους με βάση την οργανική αιτιολογία. Τα αγγειακά προβλήματα λόγω βλαβών στο αγγειακό δίκτυο του πέους, όχι μόνο μειώνουν τη φυσιολογική ροή του αίματος αλλά δημιουργούν και αδυναμία εγκλωβισμού του αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα.

Οι θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας μέχρι σήμερα ήταν η φαρμακευτική αγωγή σε πρώτο πλάνο, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και τέλος η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Αν και είνιαι αποτελεσματικός ο τρόπος αντιμετώπισης, παρόλα αυτά είναι μόνο συμπτωματικός, δηλαδή το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται περιστασιακά και δεν θεραπεύεται η αιτία.

Σήμερα υπάρχει μια νέα σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, (μία μέθοδος που βασίζεται σε αντίστοιχη θεραπεία που χρησιμοποιείται από το 2005 για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου της καρδιάς), τα οποία προκαλούν αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση. Με αυτόν τον τρόπο ασθενείς που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι οργανικό και ειδικότερα αγγειακό (ενδοθηλίου) είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο.

Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.


Τι είναι τα κρουστικά κύματα;

Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτροϋδραυλικά κύματα (συσκευή Omnispec™), παρόμοια με τα κύματα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά από πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως η Ουρολογία, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία και η Ωτορινολαρυγγολογία. Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα τα κρουστικά κύματα.


Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία

Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στις 13 εβδομάδες. Οι θεραπευτικές συνεδρίες εφαρμόζονται 2 φορές την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες μεσολαβεί ανάπαυλα 3 εβδομάδων και επαναλαμβάνονται πάλι με τό ίδιο σχήμα, δηλαδή 2 συνεδρίες την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες σύνολο 12 συνεδρίες.


Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η κλινική εκτίμηση του ασθενή, καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις καθώς και δοκιμασία αγγειακής επάρκειας με μία ειδική εξέταση, το δυναμικό υπερηχογράφημα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους .

Ακολουθούν οι 12 θεραπευτικές συνεδρίες. Κάθε φορά γίνεται εφαρμογή της μεθόδου με χορήγηση 300 κρουστικών κυμάτων σε 5 διαφορετικές περιοχές των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Η επίσκεψη για την κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Στην τελευταία επίσκεψη γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος.


Πόσο αποτελεσματική είναι;

Η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού. Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα. Από τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας παρατηρείται ότι σε άνδρες έως 60-65 ετών έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα με ποσοστό 70%. Μετά την ηλικία αυτή τα θεραπευτικά αποτελέσματα μειώνονται περίπου στο 50%. Ωστόσο, το 30% των ασθενών που συνέχισε και σε β' κύκλο κρουστικών κυμάτων βελτίωσε κατά 80% την στυτική του λειτουργία, με τον β' κύκλο να δίνει ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία.

Η θεραπεία αυτή, διαθέσιμη πλέον στο Κέντρο μας, αποτελεί μία μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς χρήση φαρμάκων και χωρίς καμία παρενέργεια.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Πως γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλ...

Περισσότερα

Άνδρας και Σεξουαλικό Πρόβλημα

Άνδρας και Σεξουαλικό Πρόβλημα

Τι σημαίνει για τον άνδρα η στύση; Πώς α...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Στυτική Δυσλειτουργία Αγγειακής Αιτιολογίας

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια πάθ...

Περισσότερα

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία...

Περισσότερα

Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες

Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως αναφέρετ...

Περισσότερα

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

Τεστοστερόνη: Το καύσιμο του άνδρα!

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και...

Περισσότερα